Ung svart man i glasögon bakom ett stort skrivbord.

Yusuf Hussein är endast 20 år och driver verksamheten “Rise and Shoot”, samtidigt som han ägnar sig åt filmskapande och poesi. 
– Jag siktar på att bli filmregissör i framtiden, samtidigt som jag har min ingenjörsutbildning, säger han. 

Yusufs intresse för poesi och film har växt fram utifrån hans engagemang i olika föreningar ända sedan han var barn. För sex år sedan startade han ett instagramkonto, “thepoetgrapher_”, där han publicerar sina verk och projekt. En del av hans tidigare projekt har handlat om att kombinera poesi med filmskapande.

Ett av mina mål är att få regissera min egen långfilm

Men i dagsläget har Yusuf riktat in sig på filmskapandet och han jobbar på sin allra första kortfilm, som troligtvis blir klar i början av 2023. 
– Ett av mina mål är att få regissera min egen långfilm och jag tar ett steg i taget och börjar med en kortfilm, säger Yusuf Hussein. 

Yusuf studerar även till dataingenjör och lärare på KTH, ett program som ger dubbla examen.
– Något som många kanske inte vet om mig är att jag inte enbart har ett intresse för det kreativa, utan även för teknik och projektledning. Jag har länge försökt hitta olika sätt där jag kunnat kombinera mina intresseområden, vilket ledde till civilingenjörsprogrammet, säger Yusuf Hussein.

Flera ungdomar hörde av sig till Yusuf för att fråga hur han har gått tillväga med sin plattform på sociala medier. Då tog han beslutet att grunda föreningen “Rise and Shoot” tillsammans med Fatuma Yussuf och Amina Mohamed. Verksamheten lär ungdomar i förorten att fotografera, ger dem färdigheter inom visuell kommunikation samt tillgång till kamerautrustning.

Kreativa branscher är väldigt homogena och kan kännas instängda

– Där andra ser utmaningar, ser jag ofta lösningar. Jag har mycket erfarenhet av att vara  vara aktiv i föreningar och därför bestämde jag mig för att driva en förening där vi samlar kreativa ungdomar och fokuserar på fotografering. Kreativa branscher är väldigt homogena och kan kännas instängda. Mitt mål är att bygga broar och ge talangfulla ungdomar de möjligheter de borde få för att lyckas, säger Yusuf Hussein. 

Yusuf förklarar också att det saknades en sådan förening i Järva, det fanns inte ett kreativt ställe som unga kunde vända sig till.
– De ungdomar som vi vänder oss till är de som kommer från socialt utsatta områden, som inte har ett nätverk av kreatörer. Det var också det problemet jag hade tidigare. Jag ville göra någonting, ha passion för någonting, men hade inte en omgivning som jag kunde relatera till. Vi drömmer om att “Rise and Shoot” blir den platsen som ungdomar söker sig till. 

Yusuf betonar att “Rise and Shoot” handlar mer än bara om utbildning. De som driver verksamheten är noga med att balansera utbudet av föreningens aktiviteter.
 – Vi brukar ha filmvisningar och studiebesök till, bland annat, Fotografiska museet. 

Vad har du lärt dig av att driva “Rise and Shoot”? 

Jag har framför allt växt i min roll som ordförande och verksamhetsledare. Det är mycket tuffare än vad man egentligen tror. Jag har även växt som person eftersom föreningen har givit mig mycket, på så sätt att jag kan skapa möjligheter för ungdomar som de vanligtvis inte kan få, säger Yusuf Hussein. 

Vad är det bästa med att syssla med filmskapande och driva en förening? 

– Att träffa olika typer av människor. Mina intressen har gett mig många vänner och det har tagit mig till många olika ställen i Sverige, vilket har öppnat upp mina ögon och fått mig se livet ur ett nytt perspektiv, säger han. 

Vilka utmaningar har du haft i samband med dina intressen? 

Till en början så skulle jag nog säga att kunskap och nätverk var mina största utmaningar, vilket också är givet i början. Ju mer du håller på med något desto bättre blir du och desto fler får du lära känna. Sedan skulle jag säga att bristen på utrustning också varit en annan utmaning. Men å andra sidan så har det även varit något som jag lärt mig av, då jag varit tvungen att tänka hur jag ska ta mig förbi dessa utmaningar vilket gör en kreativ. 

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag ser mig själv jobba mer i tech industrin, som projektledare, med tanke på att jag ändå pluggar till ingenjör. “Rise and Shoot” kommer jag alltid arbeta med eftersom jag brinner för att skapa möjligheter för unga i förorten. Att ha möjlighet att vara kreativ har blivit en klassfråga, kunskapen finns inte tillgänglig för alla och jag är här för att göra den åtkomlig.

Firdos Faras

Fakta om “Rise and Shoot” 
”Rise and Shoot” håller även i ett fotoprogram som riktar sig till åldrarna 16-21 år. Ansökan till nästa års program öppnar i februari och de som blir antagna får bland annat ta del av workshops, studiebesök samt kostnadsfri tillgång till fotoutrustning. 
Mer information finns på föreningens instagramkonto.

Print Friendly, PDF & Email