Flera människor på avstånd, sommarjobbare i Tensta.

I sommar är det full verksamhet i Pilparken, den vackra öppna platsen mellan Tensta träff, simhallen och Tensta gymnasium. Där, i pilträdens skugga, fixar några av stadsdelens sommarjobbare din cykel, om den behöver pumpas eller oljas.

Verkstaden kan fixa lättare reparationer; ställa in styret, höja sadeln, pumpa däcken och olja cykelkedjan. I tre veckor har cykelverkstaden redan varit igång, första gruppen sommarjobbare har redan arbetat klart. De vi träffar har precis börjat sina sommarjobb.

– Ja, det är första dagen för oss idag. Vi har inte hunnit få några instruktioner än, utan det får vi senare idag, säger Lamisa, 17 år.

Annons:

Lamisa och kompisen Alma, båda tjejerna bor i Tensta, sommarjobbar för andra året i rad.

– Förra året tog jag hand om barn på Vasalunds fotbollsläger, det var kul, säger Alma.

Lamisa lärde sig istället om entreprenörskap.
– Vi fick gå flera kurser inne i stan och vi förmedlade information till jämnåriga. Det var så värdefullt, jag lärde mig jättemycket.

Men hon har inga planer på att starta företag.
– Nej, jag ska bli läkare, så det är inte min grej.

På en bänk sitter två killar i skuggan och väntar på vidare instruktioner. Det är första dagen för Zakaria, medan Zahid har redan jobbat två veckor. Han vet vad som väntar.
– Vi är inte bara här i Pilparken, utan även i Gullingeparken och på Tenstaplan, utanför tunnelbanan. Vi går runt på alla tre ställena, säger han.

På de olika platserna pågår olika verksamheter, som boxning, pingis, basket och zumba. Stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta uppger att de har anställt 1000 feriearbetande ungdomar i år. 

Kerstin Gustafsson Figueroa

Cykelverkstaden är öppen måndag-torsdag 11-18.
Cykelkurs pågår samma dagar mellan 13-15. Plats måste bokas.

 

Print Friendly, PDF & Email