leende man framför skylten "Rinkeby Torg"
Yusuf Hussein. Bild: David Johansson

Yusuf Hussein från Rinkeby är en av sex unga från fem olika länder som tilldelats årets Young Courage Award. Priset delas ut av Raoul Wallenberg Academy i samarbete med Svenska institutet och Sveriges ambassader till personer mellan 13 och 20 år som utmärkt sig för sitt civilkurage och engagemang.

Yusuf prisas för att han skapat fotoprogrammet Rise and Shoot, som undervisar ungdomar mellan 16 och 21 år i fotokonst och visuell kommunikation. I juryns motivering står det också att han valts ut ”för sin förmåga att inspirera och väcka nyfikenhet för fotografi hos unga”.
– Det är första gången jag blir nominerad till något liknande. Vi grundade Rise and Shoot förra året och nu är jag verksamhetschef. Allt har gått jättefort. Hittills har vi utbildat 30 fotografer från olika delar av Stockholm och föreningen har över 70 medlemmar.

Rise and Shoot är en ideell förening som Yusuf Hussein bildat tillsammans med Fatuma Yussuf och Amina Mohamed. Han tror att en anledning till varför det gått så bra för dem direkt är att organisationen fyller ett tomrum.
– Vi har väl gett svar på någon typ av efterfrågan. Järva är ett väldigt föreningsstarkt område, men det är mest sport och inte lika stort utbud av kreativa sammanhang.

Annons:

Yusuf ser utmärkelsen som ett kollektivt pris till hela Rise and Shoot-trion.
– Fastän priset tilldelas en person så ser jag det mer som ett kvitto på att vi är på rätt väg och att det arbete man lägger ner skapar förändring. Vi är fortfarande långt ifrån var vi drömmer om att vara, men det är ett steg på vägen.

Rise and Shoot arrangerar också utställningar, gör museibesök och verkar för att skapa mötesplatser där likasinnade kan träffas och utbyta idéer och erfarenheter. Härnäst väntar ett samarbete med Rinkeby Folkets Hus där unga i området ska få lära sig mer om fotografi genom fotopromenader i Rinkeby tillsammans med etablerade fotografer.
– Rinkeby är den bästa platsen att fota på, säger Yusuf Hussein.

Anna Nygård

helkroppsbild på man i solglasögon som står leendes framför muralmålning
Bild: David Johansson
Print Friendly, PDF & Email