I veckan hölls terminens sista tillfälle av Lunchpoesi. Initiativet drogs i gång i höstas av eldsjälen Dan-Axel Marklund. Producenten Lukas Stolpe och ljudteknikern Fredrik Strandberg berättar om syftet att väcka intresset för poesi.

Evenemanget hålls i Kista biblioteks foajé fem till sex gånger per termin. Konceptet är enkelt: ljudteknikern ställer i ordning mikrofon och högtalare. Sedan är scenen fri för vem som helst att läsa högt. Det kan vara en dikt av en favoritpoet, en mindre omtyckt dikt eller något man själv har skrivit.

Lucas Stolpe.

– Jag tycker att det är väldigt kul när man ser hur folk som sitter med dagstidningar i foajén tittar upp och märker att något är på gång. Det känns som att de som lyssnar verkligen har behållning av det, säger Lukas Stolpe, producent på Kista bibliotek.

Annons:
Annons:

Efter varje läsning sägs det att det hörs applåder i bibliotekens foajé. Det råder ingen tvekan om att engagemanget även bland personalen är stort.

Flera av bibliotekets medarbetare har sina rötter i andra länder och läser poesi på sitt modersmål. Det ger en rik variation och en möjlighet för publiken att höra dikter på olika språk.

– Det är rätt häftigt och roligt. Jag hör mina kollegor prata svenska, men när de läser poesi är det på sitt eget språk, berättar Fredrik Strandberg, ljudtekniker på biblioteken i Järva.

Framtidsplanerna är ljusa. Kista bibliotek vill fortsätta med lunchpoesi nästa termin. Dels för att det är en rolig aktivitet, dels för att det introducerar poesi på ett mer performativt och levande sätt. Det kan också underlätta mot scenskräck.

– Man kanske tycker att det är jobbigt att gå upp och läsa inför publik, särskilt i en kontext där man inte vet om publiken är där för att lyssna. Men jag tycker att personalen har hanterat det med bravur. De är jätteduktiga, säger Lukas Stolpe.

Vallentina Escobar

Dan-Axel Marklund.