– Allt som har med dödliga vapen att göra måste bli hårdare. Det säger Carolina Sinisalo som samlar in namn till Mikael Damberg med krav på en lagändring. Hon vill att alla skjutningar utan dödlig utgång ska rubriceras som mordförsök.

Carolina Sinisalo har startat en namninsamling för att få stopp på våldet. Hon vill se en ändring av lagen för att användandet av dödliga vapen alltid ska rubriceras som mordförsök. Som lagstiftningen ser ut i dag händer det inte sällan att fall där brottsoffret skottskadats i en arm eller under midjan rubriceras som grov misshandel.

Carolina Sinisalo har tidigare startat och drivit kampanjen Fuck våldet och föreläst om sina erfarenheter som mamma till två söner som blev offer för en skjutning utanför familjens hem i Akalla 2016. Femtonåriga Robin Sinisalo dog och hans storebror Alejandro skadades allvarligt.

Annons:
Annons:

När de här grabbarna skjuter gör de det för att döda

– Vi måste ju börja nånstans för att få bort det här grova våldet. Man läser i media hela tiden att det är nån som har blivit skottskadad och de rubricerar det som grov misshandel. Oftast när de här grabbarna skjuter gör de det för att döda, men om de missar döms de bara för misshandel. Du kan döda en människa om du skjuter någon i benet, allt som har med dödliga vapen att göra måste bli hårdare.

Namninsamlingen som hon startade för ett par månader sedan har hon tänkt lämna över till inrikesminister Mikael Damberg.

– Alla bara skriker, men någon måste göra något för att få slut på skjutningarna. Det är helt sjukt det som händer och jag förstår att folk tror att det är hopplöst. Det här är bara ett litet steg på vägen, men försöker man inte ska man inte stå och skrika.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email