Hej, hyresgäst i Hembla, visste du att ditt hus har sålts igen?
Vonovias köp av Blackstoneägda Hembla innebär att den vansinniga spekulationen med de miljonprogramshus, som sålts ut till privata fastighetsägare av allmännyttan, har nått svindlande höjder.

Det tyska riskkapitalbolaget Vonovia (som redan äger Victoria Parks) köper upp hela Blackstones kontrollpost av Hembla (61,2 procent av kapitalet och 69,3 procent av röstandelen) för 12,2 miljarder kronor.

Vonovia blir landets största privata fastighetsägare av husen i miljonprogrammen

Annons:

Genom att till innehavet av Victoria Parks 16638 lägenheter lägga Hemblas 21411 lägenheter blir Vonovia med 38049 lägenheter landets i särklass största privata fastighetsägare av miljonprogramshus och näst största ägare av bostadshus efter Svenska Bostäder.
Blackstone, som precis som nu Vonovia, försäkrat att de är långsiktiga ägare, har genom dotterbolaget Vega Holdco bara ägt Hembla (tidigare D. Carnegie) i tre år. Affären innebär ett jätteklipp för Wall Street-jätten, som enligt Fastighetsnytt tjänar 6 miljarder kronor på affären (det innebär en vinst på drygt 280000 per lägenhet).

Beloppet är lika stort som regeringen sänker värnskatten med och en miljard mer än det statliga tillskottet till kommuner och landsting i statsbudgeten. Vonovia tycker att det priset är värt för möjligheten att på samma sätt som Blackstone skinna Hemblas hyresgäster.

Hyresgästerna hos Hembla får nya ägare igen

För hyresgästerna i Husby tas de hyresrätter som privatiserades på 1990-talet nu över av nya ägare, efter en lång rad tidigare privata fastighetsbolag efter Stockholms stad: Förstaden, Mandamus, Akelius, Wallenstam, Stendörren/Graflunds/D. Carnegie och Hembla/Blackstone. En räcka bolag som alla gjort rejäla klipp på hyresgästernas bekostnad.

Vi måste kräva en ny social bostadspolitik som en gång för alla sätter stopp för den här sortens svindlande spekulationsaffärer med hyresgästernas hem!

Arne Johansson, Husby
Print Friendly, PDF & Email
Annons: