Anita Karp har arbetat som maskör på teatern, inom äldreomsorgen och som forskare. Nu kan hon även titulera sig författare. Hennes första roman Fågelskugga kom ut nu i vår.
– Det har varit ett rent nöje att skriva den, säger hon.

Anita Karp bor i Akalla och är sedan många år aktiv i föreningslivet i Järva. Hon var en av dem som skrev medborgarförslaget om hur en satsning på ekologisk odling skulle kunna förändra hela Järvafältet.
– Det förslaget som alla partier tycker är bra, men som ingen ändå gör något av, säger hon med en suck.

Hennes första roman heter Fågelskugga och handlar om Ellen, som är forskare i folkhälsa.
– Hon vantrivs otroligt på sitt jobb och har inget spännande liv. Men så skickas hon iväg på en konferens och då förändras allt.

Annons:
Annons:

Ellen kommer till ett fuktigt och varmt Washington DC och träffar en man, som precis som hon är forskare. Ellen är specialiserad på diabetes, typ 2, vilket är en vanlig sjukdom hos ursprungsbefolkningen i USA. Tillsammans med mannen åker hon till ett reservat i Kansas.
– Han är helt passionerad i sin forskning och hon dras med i hans engagemang.

Hur mycket av Ellen är Anita?

Anita Karp har själv forskat, men om äldres hälsa, och har skrivit en avhandling om demens. Hon har även varit i Washington DC, och bott i Kalifornien i flera år. Hur mycket av Ellen är Anita? Hon skrattar.

– Alldeles för mycket! Jag känner igen allting, säger min dotter. Men det är absolut ingen dokumentär, mycket är hittepå, sådant som jag inte alls har varit med om. Jag har varit i Washington DC, men aldrig i Kansas.

Anita Karp har alltid tyckt om att skriva och hon har gått flera skrivarkurser.
– Den här boken har jag skrivit på länge, den har varit en tillflykt och ett nöje. Jag har aldrig haft tråkigt när jag skrivit den här.

Boken handlar om konflikter inom forskarvärlden, Ellen är på kant med sin chef.
– Ja, att bygga en historia runt forskning var lätt. Boken växte fram ur en frustration, jag tyckte inte om forskarvärlden.

Jag tycker hennes inre resa är viktigare

Men romanen innehåller också en kärlekshistoria.
– Ja, flera som har läst boken pratar om kärleken, men jag tycker hennes inre resa är viktigare. Han är mer en katalysator, en ofrivillig medhjälpare i hennes utveckling.

Någon bokrelease har det inte blivit ännu, det har pandemin satt stopp för.
– Men senare i sommar ska jag ha en liten fest, då kan vi vara utomhus.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta Fågelskugga ges ut av Ektröm&Garay förlag, och kan beställas på Bokus och Adlibris. Den finns också som ljudbok.

Print Friendly, PDF & Email