Bokomslag på ett bord

Boken “Yani” skriven av Nora Khalil är en väl genomtänkt roman som utspelas i Alby, Botkyrka. Boken handlar om en kille (Rayan) och hans två bästa kompisar (Caspian och Amir). Denna trio kommer under bokens gång stöta på flera problem, men det är ett som sticker ut från alla andra.

Boken är en berg- och dalbana av känslor. Man får uppleva hur ungdomar i förorter upplever Sverige som samhälle och hur det egentligen är i förorten och inte hur media beskriver den. Med “ortenslang” blir boken automatiskt mer intressant. 

“Yani” är en av de få böcker jag fastnat för och verkligen tycker om. Flera gånger har boken imponerat mig och hållit mig “on the edge”. Jag tycker att alla karaktärer är noggrant genomtänkta och visar att orten inte bara är våldsamhet och brott. 

Annons:

Det bästa med boken är förhållandet mellan Rayan och Wahida

Mina åsikter kring boken är mer positiva än negativa. Det bästa med boken är förhållandet mellan Rayan och Wahida, hur författaren ger tydliga tecken på att Rayan tycker om Wahida men samtidigt inte vågar göra det tydligt för henne. Rayan och Wahida är barndomsvänner, men det är tydligt att Rayan har känslor för henne. Sättet han beskriver henne i boken och varje gång de är tillsammans förstår man att han tycker annorlunda om henne. 

Jag tycker att boken var mycket intressant, vi får en annorlunda bild om hur det kan se ut för ungdomar i förorten. “Yani” visar hur det ser ut för många invandrare, hur till och med de som satsar och försöker få en framtid kan bli utskickade. 

Alexandros Katsikanis

Under tre veckor i sommar har en grupp ungdomar i Järva sommarjobbat hos Rädda barnen genom Stockholms stad. Arbetet har gått ut på att lära sig om demokratiska processer, påverkansarbete och rättigheter. De fick också skriva artiklar för Nyhetsbyrån Järva. Det här är en av dem.

Print Friendly, PDF & Email