Deqa Abukar

Deqa Abukar och Bling har startat en fond, Bling Capital, som ska investera i entreprenörer från underrepresenterade grupper.
– Jag har blivit en liten riskkapitalist.

Bakgrunden var en granskning som sajten Breakit gjorde, som visade att knappt en procent av kapitalet från Sveriges största riskkapitalbolag investerades i startups med rötterna i förorten. Samtidigt hamnade 70 procent av kapitalet i bolag med adress innanför Stockholms tullar. Meningen är att Bling Capital ska ”demokratisera tillgången på kapital” och göra det möjligt för underrepresenterade grupper att få kapital för att starta en företagsverksamhet.

– Det är ett naturligt steg. I Bling så coachar vi entreprenörer och hjälper dem att hitta rätt nätverk. Nu har vi också en infrastruktur för tidiga investeringar, vi är en del av hela eko-systemet.

Annons:

Vilka risker tar de som kan använda sig av riskkapital?

– De tar samma risker som alla andra. Här finns pengar att tjäna, men det klart att de tar en risk. Det är viktigt för oss att tala om att det finns andra vägar, riskkapital passar inte alla.

Är de riskkapitalister ni samarbetar med filantroper, handlar det om välgörenhet?

– Nej, tvärtom. Absolut inte, vi är strikt kommersiella. Men vi har hittat en lucka i marknaden, underrepresenterade grupper, som till exempel kvinnor med annan bakgrund. Men det handlar om affärer, vi satsar i de projekt som är investeringsbara. I orten är det ofta familj och vänner, som gör den första investeringen när man startar företag. Vi vill kunna vara familj och vänner för dem som inte har dessa investeringar.

Ställer ni krav på de riskkapitalister ni samarbetar med?

– Egentligen inte, det är kapitalet vi vill åt. Någonstans finns det pengar att tjäna och tanken här är att ge pengar tillbaka. Fonden kommer att bidra till ett bättre och mer jämlikt samhälle. Det finns absolut samhällsnyttiga aspekter i den här fonden.

Deqa kallar sig riskkapitalist, men investerar inte egna, utan andras pengar. ”Ja, investerare kanske är bättre”, säger hon. Riskkapitalist låter som något positivt, inte som när vi läser om Internationella Engelska Skolan eller Hembla/Victoriahem. På frågan om det inte blir ett slags ”fairwashing”, ett sätt att bättra på riskkapitalisternas dåliga rykte, svarar hon:

 – Nej.

 Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email