På flera ställen i Järvaområdet har Stockholms stad ställt i ordning utomhusgym. Vägen till gymmet används som uppvärmning av kroppen före träningen vare sig du går, joggar eller cyklar till platsen.

Gymmen består av flera stationer för olika delar av kroppen. Vid varje redskap finns beskrivning av hur övningarna utförs för bästa resultat. Det är inte bara vältränade muskelmän som går till gymmet – här finns unga och gamla, vältränade och nybörjare och både kvinnor och män,

På gymmet vid Spånga IP möter vi en vältränad man från Hjulsta.

Annons:

– Jag promenerar hit flera gånger i veckan. Det är alltid bra stämning här och man hjälper varandra och ger råd till dem som inte är vana att träna. På sommaren när det är varmt på dagarna är det massor av folk som är här på sena kvällar och nätter.

I Järvaområdet finns i dagsläget fem utegym

En annan som ofta går till gymmet på Spånga IP är Amie från Rinkeby.

– Jag går hit flera gånger i veckan, ibland tillsammans med min man. Jag har en arbetsskada i min axel och måste ha starka muskler för att orka med det dagliga livet. Jag har fått övningar av sjukgymnasten som jag kan göra här. Ibland är det många som är här och tränar men det finns många redskap så det blir ingen kö, säger Amie.

I Järvaområdet finns i dagsläget fem utegym. Förutom gym finns det både parkouranläggning och en skatepark i Järva. Möjligen lockar de anläggningarna de något yngre medborgarna.

En av de senaste flugorna är ”tantparkour”. Kan så klart utövas av alla men som namnet antyder är det kvinnor i mogen ålder som klättrar på stenar, går på murar eller tar sig över en parkbänk på något udda sätt. Som man säger: den bästa träningen är den som blir av.    

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email