– Vi riktar den här aktionen mot Sveriges kommuner och regioner, därför att det handlar om strukturell rasism och segregation i hela Sverige, säger Aysha Jones som arrangerade aktionen under tisdagskvällen.

Under gårdagen genomförde Black Lives Matter Sweden en livesänd digital protest från Tensta gymnasium. I liven bjöd de in svarta och rasifierade personer med olika infallsvinklar, för att lyfta och belysa livet, rasismen och kampen i förorten. De som deltog var bland annat, Aysha Jones, Irene Molina, Mohammed Bale, Nyamusi Nyambok, Ilyas Hassan, Farhiya Feysal, Galdem A Talk m.fl. 

– På agendan står rättvisa och upprättelse, sade Aysha Jones.

Annons:

De berättade att segregationen präglas av strukturell rasism, att det är icke-vita som främst bor i områden som nedprioriteras och svartmålas. Såväl av media, som av folkvalda. Syftet med aktionen var att lyfta svartas riktiga livsvillkor.

Aysha fortsätter berätta:

– Svartmålade förorter finns i hela Sverige, inte bara i Stockholm. Rinkeby, Hammarkullen, Vivalla – vi finns överallt och våra aktioner ska inte bara ha ett Stockholmsperspektiv. Därmed riktar vi den här aktionen mot Sveriges kommuner och regioner, därför att det handlar om strukturell rasism och segregation i hela Sverige.

Planen är att fortsätta med dessa fredliga digitala protester varje tisdag, till att det sker en förändring.

– Vi nådde mer än dubbelt så många med denna auktion än vi gjorde veckan innan. Och nu fick vi visa på ortens vackra sidor, såväl som de problem och hinder vi möter här. Vi är mycket nöjda, säger Aysha.

Zamzam Bouraleh
Print Friendly, PDF & Email