– För Black Lives Matter Sweden innebär det här priset ett indirekt men enormt erkännande, säger Aysha Jones efter beskedet om att Palmefonden delar ut årets Olof Palme Pris till Black Lives Matter Global Network Foundation.

Black Lives Matter Global Network Foundation tilldels 2020-års Olof Palme pris. Den internationella medborgarrättsrörelsen har sina rötter i Black Lives Matter (BLM), en rörelse som grundades av Patrisse Cullors, Alicia Garza och Opal Tometi.

Palmepriset delas ut av Olof Palmes minnesfond som instiftades i mars 1986 av Olof Palmes familj och den socialdemokratiska partistyrelsen för att hedra hans minne. Minnesfonden verkar för internationell förståelse och gemensam säkerhet och uppmärksammar freds- och människorättsaktivister runt om i världen genom Olof Palmepriset. Priset delas ut årligen på Olof Palmes födelsedag den 30 januari och består av ett diplom och en prissumma på 100 000 US dollar.

Annons:

Motiveringen för årets mottagare lyder:

”Black Lives Matter Global Network Foundation verkar för fredlig civil olydnad mot polisbrutalitet och rasistiskt våld över hela världen. BLM rörelsen i vid mening har på ett unikt sätt synliggjort den afro-amerikanska minoritetens utsatthet, smärta och vrede över att inte värderas lika med människor som har annan hudfärg.

Black Lives Matter fick ett stort nationellt och internationellt genomslag sommaren 2020 i samband med en serie fall av extrem brutalitet. Bara i USA beräknas 20 miljoner personer ha deltagit i Black Lives Matter protester, och över världen har miljoner andra gjort sina röster hörda. Det illustrerar att rasism och rasistiskt våld inte bara är ett problem för det amerikanska samhället utan också globalt, bland annat i Sverige.

Den resonans som afroamerikanernas protester fått internationellt visar att när människor på grund av sin hudfärg utsätts för våld och diskriminering så handlar det om globala hot mot människors värdighet och grundläggande mänskliga rättigheter. BLACK LIVES MATTER!”

Aysha Jones, grundare av Black Lives Matter Sweden och Tenstabo, säger att priset som tilldelas den globala BLM-rörelsen också är ett erkännande för den svenska antirasistiska kampen.

– För Black Lives Matter Sweden innebär det här priset ett indirekt men enormt erkännande eftersom att Olof Palme dog för sin antirastiska kamp och är en av historiens största antirasistiska kämpar. Därför är det helt fantastiskt att hans minnesfond har tilldelat ett sådant pris till Black Lives Matter Global Network Foundation.

– Prismotiveringen nämner ju också den svenska antirasistiska kampen, och även om det inte är vi här i Sverige som direkt har fått priset så är det ju en avspegling på det arbete som Black Lives Matter Sweden gjort.

Årets Olof Palme pris delas ut imorgon lördag klockan fem under en digital prisceremoni på Palmefondens webbsida.

Text och foto: Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email