Löpare på språng.

Tenstas stora löpartalang Bilal Cadimi dominerade svensk medeldistans för ungdomar. För tio år sedan försvann han på ett sätt som få idrottsmän försvinner på Östermalm. Bilal hade hamnat på gatan.

Efter fyra år på gatan kämpade sig Bilal tillbaka. Han blev en uppskattad tränare i Akalla Run och vann tiotusen kronor som överlägsen slutsegrare i Tensta Rinkeby Grass Run för tre år sedan. Bilal fick medalj i Stadshuset som tränare. Han var kär och oslagbar, tills flickvännen gjorde slut. Då försvann han igen. 

I mål var Bilal Cadimi en halvminut före Mikiel Ghirmai

När augustis lopp i Tensta Rinkeby Grass Run skulle starta var Bilal Cadimi plötsligt tillbaka. Klädd i svart, med långt svart hår uppsatt i ett mörkt pannband såg han mer ut som Apache-hövdingen Cochise än som den löpare som hade dominerat på 800m och 1500m för tio år sedan.

Den första kilometern höll Bilal och Mikiel Ghirmai från Rinkeby jämna steg, men sedan blev det en meters försprång som växte till två och tre. I mål var Bilal en halvminut före Mikiel.

Annons:

Nu förbereder jag mig inför ett läsår på universitet. Tränar och läser.

Vad gjorde att du kom tillbaka, Bilal?
 – I somras mötte jag en ny tjej, Linnéa. Livet blev lättare. Nu orkade jag möta mina gamla vänner i Rinkeby Run igen. 

Hur har du hållit dig i form?
 – Jag går mycket. Går och mediterar. Det kan bli fyra mil en dag, och sex mil en annan.

Och då skriver du poesi också?
 – Ja, och Linnéa är musikalisk och kompletterade min poesi och mitt tänkande. Då blev det naturligt för mig att skriva mer poesi, med musik till. Så nu har jag min egen poesi i hörlurarna när jag mediterar, promenerar, eller tänker på tiden med henne och på min tid framåt.

Vad skriver du om?
 – Om hur min sinnesstämning har varit vid en given tid. Linnéa och jag planerade att gifta oss enligt religiösa seder. Därför blir det ofta religion varvat med reflektion om oss.

Och vad gör du nu?
 – Nu förbereder jag mig inför ett läsår på universitet. Jag fastar idag och imorgon. Tränar och läser. Och min poesi som normalt varit långa avsnitt ska i framtiden istället kortas ner när jag nu skriver de parallellt med studier. Att jag preciserar min tankegång.

Närmast bakom Bilal och Mikiel kom Jonathan Cederlund och Johanna Granhällen från Spånga. Johanna vann därmed sitt sjätte lopp för året. Dessutom leder hon Rinkeby Runs populära tjej-träning från Spånga IP klockan 18 på tisdagar.

Mårten Westberg
Print Friendly, PDF & Email