Författaren Jali Madi Susso, som skriver barn – och ungdomsböcker, fanns på lördagseftermiddagen på plats på Husby bibliotek. I konkurrens med ett flertal andra aktiviteter i Järva och det fina vädret hade ändå en liten skara barn tagit plats i biblioteket. 

Jali Madi är född i Sverige och har en pappa från Gambia medans hans mamma är sverigefinska. Han utbildade sig till IT-ingenjör men hörde att Utbildningsradion sökte unga skribenter med mångkulturell bakgrund. Han anmälde sitt intresse för jobbet och detta har lett till att han hittills skrivit åtta böcker sedan 2019. 

Annons:
Annons:

I januari släpptes den senaste boken: Addis Afro

De senaste böckerna riktar sig till de som är från 13 år och uppåt som inte är helt vana läsare. Handlingen bygger på Jali Madis egna erfarenheter under uppväxten. Många vänner började använda droger, det fanns våld och grupptryck i kamratkretsen och huvudpersonen börjar träna MMA.  

-När jag besöker klasser på högstadiet för att prata om mina böcker är det många i klasserna som aldrig har läst en bok. När de läst min bok tycker de att den var spännande och kan tänka sig att fortsätta med nästa del i serien, sade Jali Madi Susso. 

I januari släpptes den senaste boken: Addis Afro. Denna läste Jali Madi för besökarna på biblioteket. Efter en kort diskussion om innehållet och varifrån inspiration till boken kommit fick vi lyssna på ännu en bok.  

Jag brukar ordna workshops ungdomar i 10 – 16-årsåldern

Eid, en festdag. När den här boken släpptes visade det sig att det var den första boken som vänder sig till barn för att beskriva hur firandet av den muslimska högtiden Eid går till. Böckerna har färgglada och detaljrika illustrationer som lockar barnen till mycket att diskutera och kommentera. 

-Jag jobbar för Studieförbundet Vuxenskolan nu och vägleder ungdomar som har intresse för musik bland annat. Jag brukar också ordna workshops på bibliotek för ungdomar i 10 – 16-årsåldern som vill lära sig skriva egna böcker och texter. Ofta reser jag runt i Sverige och besöker både skolor och bibliotek för att prata om mina böcker, sade Jali Madi Susso. 

Aktiviteten avslutades med pyssel.

Lördagen den 25 maj finns möjlighet att se och höra honom på nära håll. Han är då en av författarna som medverkar på Rinkeby Bokfestival. Se hela programmet här

Monica Jansson 

Print Friendly, PDF & Email