Två bilder ; en kurdisk man och en skylt till en kurdisk förening.

Den digitala plattformen Blankspot har rapporterat om kurdiska föreningar i Sverige som plötsligt blivit av med sina bankkonton. Bankerna har utan förklaring stängt både Kaziwey Rojhelats och Röda Solens konton.

Föreningen Kazîwey Rojhelat, Stöd kurdiska barn, har sedan slutet av 1990-talet varit kunder hos Swedbank. Under de senaste 25 åren har relationen till banken varit utan problem, skriver Blankspots reporter Rasmus Canbäck.

Men i år fick föreningen veta att efter den 6 juni måste de leta efter en annan bank. En förklaring tros vara att föreningen nästan tiodubblade sin omsättning, sedan våldsvågen mot oppositionella i Iran inleddes i höstas.

Annons:

I artikeln säger föreningens företrädare Said Agai att de inte har givits utrymme att bemöta nedstängningen. Han frågar sig om det har med den nya terrorlagstiftningen att göra?

Rasmus Canbäcks intervjuar även Tomas Petterson från Kurdiska Röda Solen, en förening som har ombildats till en insamlingsstiftelse, för att på sikt skaffa ett 90-konto genom Svensk insamlingskontroll. De senaste åren har inte Röda Solen fått några anmärkningar från revisorerna, men trots det beslutade SEB att stänga ner föreningens konto den 18 april.

Det var inte första gången som en bank stängt ner deras konto, skriver Rasmus Canbäck, redan 2020 gjorde Nordea likadant. Sedan dess har terrorlagstiftningen ytterligare förstärkts och i sommar byggs den på ännu en gång.

Till Blankspot svarar både Swedbank och SEB att de inte kan kommentera enskilda kundärenden. Båda bankerna menar att de följer rådande lagstiftning.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs båda reportagen på blankspot.com

Print Friendly, PDF & Email