Så hade Häxorna i Husby med Mittiprickteatern premiär på Husby gård. Regnet hade hängt i luften, men det höll uppe och en stor publik av både barn och vuxna mötte upp.

Häxan i pepparkakshuset var hungrig och försökte locka till sig barn från kolonin i grannskapet med pepparkakor. Men barnen sa att pepparkakor äter man bara vid jul, och godis var heller ingen höjdare. Det får man ju bara käka på lördagarna. Häxan ringer Pomperipossa, som kommer men inte är till någon större hjälp. Korpen Hugin som häckar på pepparhusets tak skickas att hämta all världens häxor till rådslag.

Under tiden kommer lilla Kim, som säger att hans föräldrar ibland låter honom äta godis även när det inte är lördag Han infångas. Men hur ska han tillagas?

Annons:

Och så kommer häxor och trollpackor från när och fjärran. Först två norska häxor i lusekoftor, man undrar om det finns någon norsk person i publiken och vad ambassadören skulle säga, men roliga är de! De vill förvandla barna till råttor.

Medusa ur den grekiska mytologin med ett virrvarr av gröna ormar på skallen hälsar Καλημέρα! Hon uppför imponerande akrobatisk dans och erbjuder sig att förvandla barna till sten. Medan Baba Jaga från Ryssland hälsar Добрый день! och erbjuder sig att stöta Kim till smaklig konsistens i sin mortel.

En hel rad mytologiska väsen passerar och sist ett gäng tonårshäxor, som är vegetarianer, vilket väcker munterhet bland de andra häxorna. En demonstration av ett tjugotal kollobarn med texten ”Häxit” på plakat marscherar in på scenen. Och inget slutar som pepparkakshäxan tänkt.

Ett fyndigt spektakel med mer än 40 medverkande, proffsskådisar och barn från Järva. Både barn och vuxna hade väldigt roligt– ett gott tecken på bra barnkultur! Så passa på! Åtta föreställningar återstår, den sista fredagen den 5 juli.  

Mats Leander

Fakta: Föreställningen är en samproduktion av Husby Konst & och Hantverksförening, Parkteatern, Kulturhuset Stadsteatern.
Manus och regi: Cleo Boman
Medverkande: Lennart Gustafsson, Ulrika Hansson, Anna-Karin Håkansson, Mats Karlsson, Helena Lambert, Eva Welinder och barn och ungdomar från Kista-Rinkeby.

Print Friendly, PDF & Email