Aysha Jones avsäger sig nomineringen till public service-utmärkelsen Årets stockholmare. Orsaken är en annan nominering med SD-kopplingar.
– Public service som ska vara för alla visar sig återigen inte vara för min svarta, svenska kropp, säger Aysha Jones.

Tenstabon Aysha Jones nominerades till utmärkelsen Årets stockholmare för sitt antirasistiska engagemang och grundandet av Black Lives Matter Sweden. Men när det kom fram att en av de andra nominerade företräder en organisation med kopplingar till Sverigedemokraterna avsade sig Aysha Jones nomineringen.

Vid din sida samlar in pengar till behövande pensionärer, förutsatt att de är ”svenska”

Annons:

– Jag är enormt ärad av att ha blivit nominerad till årets stockholmare, det är ett otroligt fint hedersomnämnande. Men som svart i Sverige mår jag illa av att public service som ska vara för alla återigen visar sig inte vara för min svarta, svenska kropp, säger Aysha Jones i ett uttalande på sin facebooksida.

Det är nomineringen av ordningsvakten Jeanette Höglund som företräder organisationen Vid din sida som fått Aysha Jones att reagera. Vid din sida samlar in pengar till behövande pensionärer, förutsatt att de är ”svenska” och 2019 arrangerade de en demonstration där Jimmie Åkesson var den enda partiledaren som talade. I föreningens styrelse sitter även Jeanette Höglunds pappa, Gert Höglund som är ordförande för SD i Sigtuna.

Årets stockholmare är ett initiativ av lokalredaktionerna på Sveriges radio och SVT där allmänheten kan rösta på sin favorit bland fem nominerade.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email