Isatou Aysha Jones utsågs idag till Årets viktigaste mama av Expressen och tidningen Mama. Aysha Jones är entreprenör, trebarnsmamma och initiativtagare till Black Lives Matter Sweden.

– Det här sätter ljus på svarta mammor och våra barn, och visar att kamp lönar sig. Som alla mammor vet är våra liv sammanlänkade, och BLM är en fråga för fler än oss som utsätts för antisvart rasism. Mama tilldelar mig titeln, men det är en vinst för folket och för Black Lives Matter-rörelsen. 2020 har handlat om att fira och skydda våra liv, säger Isatou Aysha Jones.

Tidningen Mamas motivering: ”Hon är stylisten, aktivisten och trebarnsmamman som sommaren 2020 fick 70 000 människor att checka in på USA:s ambassad på Facebook – och därmed blev en av grundarna till Black Lives Matter-rörelsen i Sverige. Årets viktigaste mama är Aysha Jones!”

Isatou Aysha Jones föddes i Gambia och kom till Sverige som tvååring, växte upp i Örebro och lever idag i Tensta med sina tre barn. Hon driver bland annat ett klädmärke, en cateringfirma och konsultverksamhet genom By Aysha Jones AB. I juni tog hon initiativ till Black Lives Matter Sweden, som under hennes ledning har blivit en plattform för svarta röster, aktivister och kunskap bland annat genom kampanjer som #rättvisaförfreja och #blackkidsmatter.

– Att vara mamma är politiskt – mina erfarenheter av att bygga ett liv och en karriär, uppfostra barn i förorten som svart kvinna är viktiga och inte unika. Mama och Black Lives Matter visar att det personliga är politiskt, säger Isatou Aysha Jones.

Print Friendly, PDF & Email