Mohammed Abbas, Mohammaud Dini och Mustafa Atiwi.

Avbytarbänken är en podcast för fotbollsfans, fotbollsnördar och alla som älskar fotboll. Det är ett gäng kunniga killar som regelbundet sänder fotbollssnack.
 – Vi surrar fotboll hela tiden, säger Dini Mohammud.
Nu finns podden även på Nyhetsbyrån Järva.

Dini Mohammud startade Avbytarbänken tillsammans med Mohammed Abbas, Mustafa Atiwi, Yasser Tahir och Taha Mannai. De är fem killar som har känt varandra länge. De studerar eller arbetar, tre av dem bor i Järva och två bor söder om sta’n. Den här dagen är det Dini Mohammud som berättar deras historia.

Vi satte matchen på ”mute” och började snacka

Annons:

Allt började när killarna som vanligt samlades för att kolla på en match tillsammans. De hade pratat om att starta en podd, men inte kommit till skott. Någon sade plötsligt ”vi skiter i matchen och spelar in istället”. 
 – Men det var Londonderby, Chelsea mötte Arsenal, och Mustafa är ett riktigt Chelsea-fan, så vi satte matchen på ”mute” och började snacka.

De spelade in direkt på datorn, och redigerade lite i början. ”Vi tog bort alla öhh och ahh och sådana grejer.” Numera har de rutin och pausar bara när de byter ämne.  
 – Vi kände en som hade en mik, han poddade förut men lade av, så vi tog över den. I början spelade vi in överallt, i hyrda rum i skolor, hemma hos varandra.

Vi gick förbi Subway och tog en sådan där pappställning för muggar, och riggade mikrofonen i den. 

Eftersom de bara hade en mikrofon, och var flera som pratade, var de tvungna att hitta något att ställa mikrofonen i.
 – Vi gick förbi Subway och tog en sådan där pappställning för muggar, och riggade mikrofonen i den. 

Efter ett tag fick de kontakt med Folkets Husby som har en riktig inspelningsstudio. Där spelar de in numera och där har alla en egen mikrofon.
 – Först spelade vi in för oss själva, sedan spred vi det i en grupp på WhatsApp och fick en massa uppmuntran. Nu har vi ett konto på Soundcloud.

Första avsnittet sändes i februari 2018 och tills idag har de sammanlagt sänt 86 avsnitt. Det är 70 numrerade avsnitt, ”vanliga veckovisa avsnitt”. Resten är special-avsnitt, typ VM-avsnitt, del-avsnitt eller enskilda intervjuer.

Två gånger om året anordnar de även event, bjuder in till snack från scenen i Folkets Husby

I podden fokuserar de mest på utländska ligor, men de bevakar även svensk fotboll. Och två gånger om året anordnar de event, bjuder in till snack från scenen i Folkets Husby. De har varit mycket uppskattade och fullsatta tillställningar, först med sportjournalisten Erik Niva och senast med Järvas egen Bojan Djordjic.
 – Vi har även anordnat Fifa-tävlingar för unga här i Husby. Vi funderar på att starta en förening nu och drömmen är att kunna göra det här på heltid.

Har ni någon drömgäst till era event?
 – Erik Niva och Bojan var våra drömgäster, det är sant. Men det är klart, skulle Zlatan ställa upp säger vi inte nej. Zlatan är en annan typ av gäst, skulle han komma skulle bli ”shut down” i hela Husby.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Här kan du lyssna på senaste avsnittet av Avbytarbänken!

Print Friendly, PDF & Email