Händer som håller en sedelbunt

Att kvinnor har lägre lön än män är absurt

Insändare

I dagens samhälle så får män och kvinnor inte samma lön trots att de kan arbeta med samma sak, har gått samma utbildning och har samma yrkeserfarenhet. Det är ett problem. Varför kan inte kvinnor få samma lön som män trots att de arbetar precis lika hårt? 

Löneskillnader finns i de flesta länder runt om i världen. Man kan tro att Sverige är ett jämlikt land, och det är vi, men kanske inte till 100%. Det kan vara så att på vissa saker så är vi jättejämlika, men när det gäller andra saker, som till exempel lönen så är vi inte jämlika alls. 

Kvinnor utför massa jobb som de inte får betalt för

Det finns flera studier som visar att kvinnor som befinner sig i EU får 14% mindre i lön än män. Kvinnor utför massa jobb som de inte får betalt för, då männen kanske inte gör det. Till exempel är det oftast så att det är kvinnan som stannar hemma med barnen mer än vad männen gör. Sedan så ska de gå och jobba med “sitt riktiga jobb” och kan inte ens få full lön.

För det första så är det absurt att kvinnor inte får samma lön, även om de har samma arbetsuppgifter och samma utbildning. Även om de är lika gamla så är lönen ändå inte samma som männens. Varför är det så? Att kvinnor inte får samma lön som män skapar en segregation i samhället, vilket kan bli farligt då det kan bli negativa konsekvenser. Det kan leda till att samhället inte håller samman och att tillit och trygghet saknas. 

Självklart kan det vara så att Sverige verkar som ett väldigt jämställt land om man tittar i helhet. Men den enda anledningen till att Sverige får det att se ut som att vi är jämlikt land är för att de jämför sig med ett land som inte är jämlikt alls, som till exempel Saudiarabien. Då ser det ut som att det är 100% jämlikt här. 

Vi behöver verkligen få vår röst hörd

En lösning på att kvinnor ska få samma lön som män är att demonstrera. Det har förekommit ett flertal demonstrationer men dem borde vara ännu större så att de verkligen kan lyssna på oss. Ifall en man får 70,000 kr i månaden och en kvinna med samma jobb får ungefär 50,000 så borde man ta 10,000 från männen så att de får 60,000 kr och lägga till det till kvinnan så att hon får 60,000 kr. Det skulle vara en lösning. 

Avslutningsvis så är jämlik lön en viktig punkt som fler borde ta mer seriöst. Det är väldigt viktigt för de som verkligen är i behov av extra stöd, som ensamstående kvinnor med ett flertal barn som verkligen kan behöva all hjälp de kan få. Vi behöver verkligen få vår röst hörd och politiker borde göra något åt det här, det är dags nu! 

Iman Matan, elev i klass 8 på Järvaskolan
Print Friendly, PDF & Email