en finklädd pappa med två av hans barn i färgglada kläder står vid sidan om honom
Seikou, Lamin Manjang och Majmuna.

”Eid Mubarak!” hörs i var och varannan konversation på morgonen i Rinkeby centrum. I dag firar muslimer världen över eid al-adha, offerhögtiden, till minne av att profeten Ibrahim var villig att offra sin son Ismail till Allah men inte behövde göra det. I stället offrades ett lamm.

Precis som vid eid al-fitr inleds firandet med en gemensam bön och i Rinkeby hölls den klockan 9.00 på Rinkeby bollplan. Själva högtiden inleds på den tionde dagen i den tolfte islamiska kalendermånaden ”dhul hijjah”, vilken även är slutet på vallfärden.

Efter bönen hålls predikan för de som vill stanna eller så går man hem till sina familjer och bjuder vänner för att minnas Ibrahims offervillighet, för att umgås, äta god mat (kött för de som har möjlighet till det) och genom att ge gåvor till barnen.

Annons:

Fest och gemenskap

Några av de som deltog i bönen var Järvaborna Lamin Manjang, Seikou och Majmuna.
– Det är stort för oss eftersom vi är muslimer. Vi festar, äter god mat och sedan är det för barnens skull också, så att de får veta, säger Lamin.

Flera av de Nyhetsbyrån Järva pratar med säger ungefär samma sak, att det är en stor festhögtid och där man möts för att äta tillsammans.

Vid utgångarna till bollplanen är det trångt med finklädda familjer och volontärer som delar ut broschyrer med QR-koder dit man kan skänka pengar till behövande. Där finns också de som delar ut godis till barn och vuxna på plats. Nere vid Rinkebystråket hjälper unga män till att dirigera trafiken så att de hundratals gående och bilar som passerar kan samsas om vägen.

Under dagen fortsätter eidfirandet på olika håll, bland annat hålls fest i Kvarnbyparken arrangerad av Islamiska Förbundet i Järva från lunchtid.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email