skärmdump från Uppdrag granskning

Uppdrag Granskning har varit i Borlänge. De har gjort ett reportage i Tjärna ängar, bostadsområdet som enligt reportern kallas ”Lilla Mogadishu”. Det gick inte bra. Reportageteamet verkade redan i förväg ha bestämt vad de skulle berätta.

Tjärna Ängar klassas som ett riskområde av polisen. Kategorin ”riskområde” ligger snäppet under ”särskilt utsatt område”, dit Rinkeby, Tensta och Husby hör. Ett team på tre personer åker dit; en reporter, en filmfotograf och en som kör bilen. (Oklart om chauffören också är fotograf eller har någon annan funktion.) Tre personer är de hur som helst, som under flera dagar (veckor?) filmar i Tjärna ängar. De filmar folk från bilen och en kille skriker: ”Sluta filma! Bitch!” Det behåller de i reportaget.

Vid ett annat tillfälle är det två unga killar som säger åt dem att sluta filma

Annons:

Vid ett annat tillfälle är det två unga killar som säger åt dem att sluta filma. ”Visa det som är bra i området, inte bara det dåliga”, säger de. Någon kastar en sten mot reportageteamet och med upphetsade röster redogör de för något som tevetittarna inte ser mycket av. 

När 40 minuter av programmet har gått har de enbart intervjuat det kommunala fastighetsbolagets VD och flera lokala poliser. Annars är det bara några random personer som de stöter på i området som medverkat. En äldre (vit) man, som säger att ”de är så snälla”, och han pratar om de ”mörka” som hjälpte honom att få tillbaka körkortet han tappat. Och en somalisk kvinna som efter 18 år i landet inte talar svenska (men väl god engelska). Två småbarnspappor, som de möter på en lekplats, säger att de inte känner igen sig i mediernas bild av Tjärna Ängar. ”Det låter som om det är rena krigszonen, men vi som bor här har aldrig sett sett det så. Det är inte något som vi har upplevt.”

Men reporterteamet fortsätter att prata om ”kriminella som hotar den svenska rättsstaten”. De varvar bilderna från ett regnigt Borlänge i november med klipp från lokala nyhetssändningar som berättar om upprepade fall av misshandel och grovt rån.

Jag börjar undra om det inte finns något föreningsliv i Tjärna Ängar

Ett inslag som får stort utrymme är ett brev från utländska studenter, som är riktat till ansvariga politiker. De skriver att kriminaliteten i området har lett till att de vill flytta därifrån. Med anledning av detta kom till och med Stefan Löfven på besök.

Jag börjar undra om det inte finns något föreningsliv i Tjärna Ängar. Om det stämmer att hälften av de boende i Tjärna Ängar har somaliskt ursprung borde det finnas en moské. Finns Svenska kyrkan på plats? Kanske några idrottsföreningar? Var det inte i Borlänge som de lärde nyanlända somalier att spela bandy?

Den enda med somaliskt ursprung de intervjuar är en lokal politiker, en miljöpartist som är upprörd över debattklimatet. Han anser att lokala föreningar inte borde få något ekonomiskt stöd, eftersom deras verksamhet ”förstärker segregationen”.

Ja, då blev det dålig stämning

Till slut får teamet kontakt med föreningen UMIS. De besöker föreningens lokal och vill prata med några föräldrar, ”men ingen vill ställa upp”. Det är den bilden reportern flera gånger förmedlar, att ingen vill prata med dem. De får träffa två ungdomsledare istället, som berättar om ett lyckat integrationsprojekt. Reportern frågar om ”det är några svenskar som är med?”. Den frågan ställer hon till två unga människor som är födda och uppväxta i Borlänge. Ja, då blev det dålig stämning.

Och jag känner bara – hur jävla svårt kan det vara? Med en erfaren reporter, fotografer, reportagebil, en hel redaktion (det är SVT:s flaggskepp för granskande journalistik det handlar om) i ryggen  – hur kan resultatet bli så uselt? Så fördomsfullt och förenklat. 

Inte ens polisen blev nöjda med reportaget

Inte ens polisen blev nöjda med reportaget. Efter programmet hade sänts skriver de på polisens hemsida att de vill komplettera bilden av Tjärna Ängar.

”I programmet lyfts bland annat en rapport från 2019 fram i vilken polisen pekar på en nedgång i antalet anmälda brott i området men belyser samtidigt att snabba nedgångar möjligen kan bero på en tystnadskultur och ovilja att anmäla brott. Det som inte alls framkommer i programmet är att polisen samtidigt redogjorde för den fortsatta positiva utvecklingen med mindre antal anmälda brott sedan 2019. Då antalet brott har fortsatt att minska sedan 2019 så kan vi med större säkerhet anse att det faktiskt är så och att det i mindre omfattning beror på oviljan att anmäla.”

Reportageteamet verkar inte ha fått några verkliga kontakter med dem som bor i Tjärna Ängar. Med så mycket resurser är det är snudd på en bedrift. Det var riktigt, riktigt dåligt.

Kerstin Gustafsson Figueroa
skärmdump från Uppdrag granskning
Print Friendly, PDF & Email