Häromdagen läste vi skriverier i dagstidningen av framträdande figurer från Moderaterna och Kristdemokraterna som gång på gång kritiserar C och L.  M och  Kd:s företrädare menar att C och L  svikit både alliansen och respektive väljare. Bakgrunden till detta är det svårlösta politiska läget i vår riksdag och ett resultat av valutgången.  

Centerledaren Annie Lööf har under valet tydliggjort att hon aldrig samarbetar eller ställer upp för en regering som söker stöd hos SD. Sverigedemokraterna är ett högerpopulistiskt parti vars ledarfigurer har öppet visat rasistiska åsikter och vars politik är baserad på rasbiologisk ideologi. Sverigedemokraterna delar in svenska medborgare utifrån etnicitet och blodsband.  I senaste partiledardebatten inför valet 2018,  sade Jimmie Åkesson öppet i SVT:s direktsändning att ”det är så svårt för utrikesfödda att få jobb beror på att de inte är svenskar, och inte passar in i Sverige”. Annie Lööf reagerade starkt mot Jimmies grova generaliseringar och rasbiologiska agenda, medan de andra partiledarna verkade vara passiva. 

Rasismen har normaliserats

Annons:

Debattklimatet har förändrats och rasismen har normaliserats och legitimerats i dagens samhälle. Vi upplever att Europa inte lärt sig av sin blodiga historia, präglad av kolonialism och nazism, som ledde till en omfattande mänsklig förödelse.    
Rasismen är inte bara en känsla av det främmande. Det är ett förhållningssätt där man medvetet försöker underminera och försvaga minoriteternas levnadsvillkor. Att ta den här ondskan på allvar är en plikt för politiska makthavare och samhällsmedborgare. Vi upplever att den rasistiska retoriken normaliserats och legitimerats i den politiska kulturen. Rasisterna vill ha makt och inflytande och det finns andra, som kallar sig något annat och aktivt stödjer SD bara för att få politiskt inflytande och makt. Och det finns de som står och tittar på. Sedan finns det de som istället står upp för grundläggande mänskliga rättigheter. Annie Lööf är det sistnämnda.

Var tredje läkare är utlandsfödd

Åkesson har inte heller en bra koll på statistiken över förvärvsarbetande med utländsk härkomst.  Åkesson och hans likasinnade är övertygade om att medborgarna med utländska härkomst är en belastning för samhället istället för en tillgång. Men var tredje läkare är utlandsfödd, 13,9 procent av sjuksköterskorna och 47 procent av dem som jobbar inom äldreomsorgen, 89 procent som lokalvårdare och nästan 76 procent inom transportsektorn.

Det handlar om ett erkännande av värdet hos alla som tillhör människosläktet. Vi ska ha samma rättigheter och skyldigheter, det är grundvalen för ett demokratiskt samhälle. När de mänskliga rättigheterna kränks leder det till sociala och politiska konfrontationer. Och SD:s rasbiologiska politik kommer att leda till motsättningar i samhället.

Om M och Kd är seriösa med sin nolltolerans mot rasismen och mot beroendet av SD, då skulle de söka stöd genom att börja ett vettigt samarbete över blockgränserna. Alla demokratiska partier har ett stort ansvar att hindra ett högerpopulistiskt parti som SD från att få politiskt inflytande i vår riksdag.

Hoda Faisal Gas och Kahin Ahmed
Centerpartiet Rinkeby.
Print Friendly, PDF & Email