Det var mer än fullt på Norrmalmstorg när Stockholm mot rasism anordnade sin manifestation under lördagen. Tusentals trotsade vädret för att visa att det är solidaritet och medmänsklighet som ska styra Sverige.
En lång rad organisationer och partier deltog, men den här dagen lämnade alla partiflaggor och partisymboler hemma. Alla enades mot rasismen.

Aysha Jones från BLM Sweden var en av initiativtagarna och den som ledde mötet.
– Jag är inte glad över att behöva stå här, men jag är glad för att alla i majoriteten i torget är vita människor, det ger mig glädje och hopp. Rasister ska inte ta över mitt fina land och det är mitt land och ingenting annat. Vi vill inte ha en brunblå regering, sade hon.

Järva var väl representerat.
 – Det är viktigt att vi inte sörjer med tanke på hur valresultat sett ut. Vi behöver organisera oss och göra motstånd mot rasistiska partier, sade Hashim Mohamed Jama från Vänsterpartiet i Järva.

Annons:

Vi måste motverka dessa krafter som splittrar och söndrar

Tomas Beer, gruppledare och ledamot för Miljöpartiet i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, var också på plats.
 – Jag tänkte att det är viktigt att ställa upp mot högerkrafternas intåg. Jag tycker synd om folk som har röstat fram dem. Vi måste motverka dessa krafter som splittrar och söndrar. Det vi behöver är samhörighet, samarbete och slåss för en rättvisare samhälle, oavsett färg och bakgrund. Vi kan bättre, sade han. 

Flera talare tog upp betydelsen av att stå enade mot rasism och stå upp för ett jämlikt samhälle.

 – När det känns som tyngst och mörkast så måste vi påminna oss själva och varandra, att vi är många som vill mer. Vi kommer aldrig att köpa den enkla förklaringsmodellen som går ut på att ställa svenska stockholmare mot varandra, sade Clara Lindblom, oppositionsborgarråd från Vänsterpartiet i Stockholms stad.

En ung man från Södertälje, Hamed Diakite, som nyligen blev brutalt nedbrottad av två ordningsvakter på pendeltåget, medverkade också. Händelsen filmades och har blivit viral. 
– De använde både fysiskt och psykiskt våld, satte handfängsel på mig och låste in mig på en toalett.

Detta trots att han hade en giltig biljett.

Krista Sirviö

Medarrangörer:
Läkare mot rasism
Stoppa utvisningarna till Afghanistan
Döttrar för internationell solidaritet
Linje 17 mot rasism
Refugees Welcome Stockholm
Antirasistiska akademin
Vänsterpartiet Storstockholm
Feministiskt initiativ Stockholm
Miljöpartiet i Stockholm Stad
S-studenter
Grön ungdom
Ung vänster Storstockholm
SSU Stockholm
InteDinFetisch (instakonto)
Gröna studenter stockholm
Pensionsrättvisa
Stop Asian Hate Sweden
BLM Sweden 

Print Friendly, PDF & Email