Bild på Nooshi Dagdgostar och pristagarna av Abdipriset 2020.

Abdipriset 2020 gick till BB-ockupanterna i Sollefteå och Black Lives Matter Sverige.
– Det känns väldigt bra att få ge det här priset till två organisationer som satt ljuset på frågor som berör människors vardag och känns inpå bara huden, sade Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets ordförande, vid prisutdelningen igår. 

Abdipriset delas ut till minne av Abdirahim ”Abdi” Hassan från Husby, som sköts till döds i Somalia 2013. Själva prisceremonin genomfördes digitalt och Nooshi Dadgostar var den som delade ut priset till Cicci Markström från BB-ockupanterna och Arsema Kugelberg från BLM Sweden.

Ur prismotiveringen, BLM Sweden: ”På kort tid har de organiserat en lång rad verksamheter för svartas rättigheter, med allt från livesända samtal till digitala demonstrationer och insamlingar. Black Lives Matter Sweden har gett människor trygga rum för att dela sina erfarenheter av rasism och samlas i handling. /…/ Black Lives Matter Sweden har visat både praktisk klokskap och initiativrikedom i sitt sätt att knyta ihop människor till en målmedveten kraft för förändring.”

Annons:
Annons:

 Ur prismotiveringen, BB-ockupanterna: ”Sollefteå BB är en av flera förlossningskliniker i Sverige som har lagts ner på senare år, trots att det föds fler barn. Det som skiljer ut Sollefteå är den enorma kreativitet och handlingskraft människor svarade med./…/BB-ockupationsföreningen har visat vilken sprängkraft det finns i att samla människor i handling för det enkla och uppenbara, som att varje förlossning ska vara en trygg och säker förlossning.”

Prissumman på 20 000 kronor kommer från den fond till Abdirahim Hassans minne som instiftats av Vänsterpartiet, Ung Vänster, Vänsterpartiet Storstockholm och Ung Vänster Storstockholm.

Källa: Vänsterpartiet
Bild: Instagram

Print Friendly, PDF & Email