Ägaren står i dörren till sin butik.
Ägaren i dörren till sin hälsokostbutik.

Butiken heter Wellgreen, ligger i Rinkeby Centrum och är en dröm som blev verklighet.
– Alla ska få känna hur det är att vara frisk – på riktigt, säger Abdi Roble.

Abdi Roble och kusinen Fosiy Aqli Yassin vågade ta det stora steget. Abdi hade arbetat i Life-butiker och i Kronans Apotek.  Kusinen hade gjort en marknadsundersökning och visste att människor var intresserade av en ny sorts hälsokostbutik i Rinkeby.

– Vi öppnade april 2020, precis när pandemin slog till och det blev kämpigt. Ännu ser det inte riktigt ljust ut även om det är mer människor i rörelse sedan vaccinationerna dragit i gång, säger Abdi Roble.

Annons:

Jag tror och hoppas att vi överlever det här

– Jag tror och hoppas att vi överlever det här. Hyresvärden Fastpartner har hjälpt oss väldigt mycket, fastighetschefen Igor Borg förstod direkt vikten av hälsokost.

När Nyhetsbyrån Järva hälsar på är det rörelse i butiken, en och annan flanör kommer in, det är mycket prat och skratt.

– Det är så här trevliga mina kunder är, säger Abdi. Det jag säljer mest av är multivitamintabletter och Omega 3. De flesta som besöker mig är kvinnor, som köper hälsotillskott.

Abdi är glad när hans egna landsmän från Somalia handlar hos Wellgreen. Behovet är stort att få rådgivning när det gäller hälsa och här kan de kan fritt uttrycka sig och ställa frågor på det egna språket.

Hälsotänket handlar inte bara om mediciner

– Och det handlar inte alltid om hälsa, utan om behovet att få prata. Då kan jag lyssna och ge bra tips vad de behöver för att må bra. Många är fästa vid sina traditionella maträtter, som inte alltid är så näringsriktiga och då behöver de ett extra tillskott av vitaminer. Hälsotänket handlar inte bara om mediciner utan det går djupare än så, mer själsligt och andligt, säger Abdi.

 Abdi Roble menar att det finns mycket diskriminering gentemot somalier i samhället i allmänhet och i synnerhet under coronatider.
 – Under pandemin har det skrivits mycket negativt om oss som grupp. Många har också haft det svårt i kontakten med sjukvården och det har funnits språkbarriärer. Jag kan nu påverka i mitt eget område.

– Vi hos Wellgreen har ett genuint intresse för hälsa och bryr oss verkligen om hur människor mår. Vi vill att alla ska få uppleva hur det är att vara frisk på riktigt, vakna pigg och utvilad på morgonen och ha kraft att fullt ut ta tillvara dagen.

FAKTA
Wellgreen, Rinkeby torg 1

Öppet alla dagar 10-20
Telefon: 0790324580

Print Friendly, PDF & Email