I år har antalet platser till sommarkollo utökats till 900 platser för Järvas barn. Men bara 299 barn har ansökt om en plats.
– Föräldrar måste kunna känna ett förtroende för de som jobbar på kollot innan de skickar iväg sina barn, säger Susanne Johansson, enhetschef i Järva stadsdelsförvaltning.

Nytt för i år är att Stockholms stad valt att ge fler platser än tidigare till Järvaborna, 900 platser har prioriterats till barnfamiljer i området. Bakgrunden till det är en socioekonomisk fördelning. Under våren har Järva stadsdelsförvaltning spridit information om sommarläger via skolplattformar och informationsmöten.

I maj och början av juni kommer det att vara ”Prova-på kollo”. Då kan föräldrar tillsammans med barn spendera en dag eller en helg på ett kollo för att se hur det går till.

Annons:
Annons:

– För första gången har vi haft en marknadsföringsturné på olika mötesplatser som tex stadsdelsområdenas folkets hus med mera och talat om kolloverksamheten, säger Susanne Johansson.

Det finns 33 olika kollon med olika teman som segling, teater eller vattenäventyr. Ett av de populäraste sommarlägret är ”Udden water camp junior” som erbjuder aktiviteter vid den egna badplatsen. Där finns en vattenstudsmatta, en badpyramid och en bananbåt som körs bakom en vattenskoter. 

Alla kollon som arrangeras av Stockholm stad erbjuds för Järvas barn som går i årskurs 1-9. Ansökan till sommarens läger stängdes den 13 mars, men det går fortfarande att söka en plats. Hur länge det kommer att vara möjligt är i dagsläget inte bestämt.

Vad hade ni kunnat göra annorlunda, för att nå ut till fler barnfamiljer?

– I vanliga fall brukar det vara runt 300-350 barn anmälda från Järva, så vi ligger i fas med det. Jag tror på, att man ska prata om kolloverksamheten i flera sammanhang och visa föräldrar vilka möjligheter som finns, precis som vi gjort under våren. Men det finns såklart alltid utrymme för förbättring.

Här kan du läsa mer om hur kollo fungerar och vad det kostar.

Clara Krause

glada barn i närbild
Print Friendly, PDF & Email