YAS konditori lägger ner sitt konditori i Husby Centrum och har öppet sista dagen den 26 oktober. Det populära konditoriet har lockat besökare från hela Stockholm och deras persisk-arabiska hantverk är vida känt.

Många events, bröllopsfester, släktsammankomster och även småtrista dagar har förgyllts av deras delikatesser. Under Coronatiden har de anpassat sitt utbud och erbjudit hemleveranser inför till exempel Norouz-firande.

Nu flyttar de till Sollentuna med adress Malmvägen 4C, 5 minuter från Sollentuna centrum, där de får betydligt bättre hyresvillkor, med större lokal för halverad hyra.

Feministisk stadsplanering i Husby centrum

Under 2010-talet bestämdes en inriktning för näringslokaler i Husby med feministisk stadsplanering som utgångspunkt. Restauranger, bibliotek, kulturskola skulle förläggas tillsammans med grönsaksförsäljningen vid torget i mitten av Edward Grieg-gången, medan servicebutiker och apotek planerades vid T-baneuppgången.

YAS, som då låg på hörnan vid T-banan sedan lång tid, erbjöds en ny lokal och öppnade där i maj 2017. Gamla och nya kunder hittade dit så varumärket är inarbetat. Men nu går det inte längre. Deras hyra om 50 000 i månaden, och lånen på inköpt utrustning, gör att de sedan en tid sökt annan lokal.

Uttrycket ”äta, sova, dö” kommer för mig. En ännu mer utarmad ort

Förutsättningarna för småföretagare är inte gynnsamma och hur ser det då ut inför omdaningen av Husby Centrum? Vad kommer efter YAS? en kedja?en Starbucks? Vilket serviceutbud kommer vi ha i förorten?

Uttrycket ”äta, sova, dö” kommer för mig. En ännu mer utarmad ort.

Husby önskar er lycka till, Ali och Sara!

Jenny Skagestedt
Print Friendly, PDF & Email