Vid ett av borden inne i Folkets Husby sitter fem personer och bläddrar i papper. Det är några av hyresgästerna, som kontrollerar sina räkningar från Victoriahem, med hjälp av föreningen Ort till ort.
– De lovade höja garageavgiften med tre procent, men i själva verket höjde de med 16 procent, säger Houria Bzioui.

Avgiften höjdes från 525 till 609 kronor. Inte nog med att garageplatsen blivit avsevärt mycket dyrare, dessutom  är uppsägningstiden numera nio månader.
– Det är inte klokt, tidigare var det tre månaders uppsägning, säger Ilhan Kellecioglu.

Parkeringshusen har inte heller renoverats, något som skulle kunna förklara en höjning.
– Nej, nej, när det regnar, regnar det in. Och dörren står öppen hela tiden i parkeringshuset på Nidarosgatan 1, säger Seinab Gabas.

Hyresgästerna tycker inte heller att deras hyror är korrekta. 

– De höjer hyrorna hela tiden. Min lägenhet har nyrenoverat kök, med den hyreshöjning det innebär. Men spisen gick sönder efter tio månader, och de vägrar byta ut den, säger Ubah Abdilahi.

Samstämmigt vittnar de om ständigt brutna löften från Victoriahem

Muna Abdirizak har liknande erfarenheter. Hon och hennes familj har inte haft vatten i köket i flera veckor. Kranen har gått sönder.
– De säger att vi kan hämta vatten på toaletten.

Samstämmigt vittnar de om ständigt brutna löften från Victoriahem.
– De säger ”vi kommer, vi kommer”, men sedan händer ingenting.

Nyhetsbyrån Järva ringde till Victoriahems kundservice, som visade sig sitta i Malmö. Personen som svarade hade dålig koll på hur avgiftshöjningen i parkeringsgaragen i Husby gått till, men svarade ändå:
 – Först kan man gå ut med den troliga höjningen, men marknadsvärdet kan vara ett annat och då höjs priset. Vi har fri prissättning på våra parkeringsplatser. De har ju skrivit under ett kontrakt och godkänt avgiften.

När Houria Bzioui får höra det blir hon upprörd.
– De skickade nytt kontrakt och vi hade två dagar på oss för att skriva på, annars skulle de ta ifrån oss garageplatsen. Jag talade i mars med den lokala chefen för Victoriahem här i Husby. Han lovade att avgiften var hög bara på första fakturan, men sedan skulle avgiften sänkas till tre procents höjning. Men så har det inte blivit.

Den lokala chefen arbetar inte längre kvar i Husby.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Victoriahem skylt
Print Friendly, PDF & Email