– Det känns pirrigt, men roligt.
Det verkar de vara överens om, Maria Bodin, Fardosa Omar och Sorin Masifi, tre av arrangörerna bakom Rinkeby Bokfestival. I helgen intar en imponerande skara författare Folkets Hus och biblioteket i Rinkeby.
Maria Bodin är annars frilansande förlagsredaktör, Fardosa Omar chef för hela Folkets Hus i Rinkeby och Sorin Masifi författare och bibliotekarie. Men under våren har de tillbringat en ansenlig mängd timmar i ett rum på tredje våningen i Folkets Hus. De har planerat och bokat författare och skribenter till sammanlagt femton timmar bokfestival.
Invigningen är nu på fredag klockan 17.00 i stora salen längst ner i Folkets Hus. Då kommer bland andra kulturminister Parisa Liljestrand tala, Khadija Mohamud från Khadijas Kitchen bjuda på mat och Grammisvinnaren Sara Parkman uppträda.
Det blir en bokfestival med ett startfält som imponerar; en blandning av internationella och nationella författare. Nuruddin Farah, en av Afrikas stora, kommer ända från Sydafrika. Fredrik Backman, som sålt sin roman En man som heter Ove till 40 länder, är där, och Martin Widmark, en av landets mest älskade författare av barn- och ungdomsböcker.
Dessutom kommer Rinkebys egen stjärna Alexandra Pascalidou att uppträda tillsammans med Diamant Salihu, Martin Mutumba och Erik Niva intervjuas av Jasmin Nur, och Bilan Osman talar med Alexander Mahmoud och Salad Hilowle om skrivande och fotografiet som medium.
Utöver detta kommer sagor att läsas på somaliska och svenska i biblioteket, där blir det också skrivarverkstad för barn, en öppen poesiscen för unga och mycket mer. Programmet är rikt och måste läsas i sin helhet. Det känns som om ”alla” är där.
På frågan vad arrangörerna är mest nöjda med svarar Maria att det är samtalet mellan Evin Cetin och Alexander Zadruzny från ”Kollektiv Sorg”.
– Bokfestivalen ska vara en bokmässa som täcker samtidsdebatten, men samtidigt ska det vara ämnen som berör oss här. Det som är bra med den programpunkten är att det är Alexander som leder samtalet.
Sorin gläder sig åt att författarna Fredrik Backman och Balsam Karam står scenen samtidigt.
– Det mötet är lite otippat. Balsam har en lokal förankring, hon har ju arbetat på Rinkeby bibliotek och Fredrik Backmans böcker läses mycket på Sfi. Det blir ett unikt samtal, Fredrik Backman brukar inte tacka ja till så många arrangemang, men till Rinkeby sade han ja på en gång.
Fardosa Omar säger att de höga förväntningarna som hon märker att många har inför festivalen är det som gör henne mest glad.
– Och att de vi frågar vill komma hit. Martin Widmark till exempel han brukar inte heller ställa upp i alla sammanhang, men till oss sade han ja.
De tre arrangörerna lade ribban högt redan från början. Riktigt högt.
– Vi ville bjuda in Zlatan, säger Sorin, och hon skojar inte.
Det är alldeles sant och de kollade faktiskt några kontaktvägar innan de skrinlade idén.
– Vi förstod att det skulle bli svårt, men det gäller att hålla drömmen vid liv.
Maria var den som tvekade. Om Zlatan skulle komma första året, ja, då skulle det inte bli Rinkeby bokfestival, utan Zlatans. Sorin håller med.
– Ja, risken fanns att han skulle överglänsa oss.
Men det blir fler tillfällen. Tanken är att bokfestivalen ska äga rum varje år, bli en återkommande händelse. Precis som Rinkeby bokmässa var en gång i början av 1990-talet. Och det är alldeles tydligt att Rinkeby Bokfestival kommer att skina av egen kraft.
Kerstin Gustafsson Figueroa