Svart man mot en knallorange bakgrund.

Patrick Amofah är Centerns tionde namn på listan till kommunfullmäktige i yttre västerort.
– Jag tror att Centern har den politik som Sverige behöver, för inkludering och medmänsklighet, hållbarhet både socialt och i miljön.

Patrick gick med i partiet efter förra valet och är tämligen ny i partipolitiken. Han sitter sedan 2020 som ledamot i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd.
– Värderingsfrågorna och alla människors lika värde är grundläggande för mig. 

Namn: Patrick Amofah
Ålder: 44 år
Yrke: projektledare på Upphandlingsmyndigheten
Bor: i Kista
Parti: Centerpartiet

Patrick Amofah är från Ghana och har bott i Sverige i snart 20 år. Han kom för att ta en Master i företagsekonomi, och blev kvar. Vi träffas i Kista galleria, Patrick kommer direkt från jobbet. Tidigare arbetade han på Arbetsförmedlingen, men idag är han projektledare på Upphandlingsmyndigheten.

 – Jag arbetar med ett regeringsuppdrag om cirkulär ekonomi och fossilfritt samhälle genom offentlig upphandling.

Antirasism kommer jag att jobba med tills jag går i graven

Vilken är den viktigaste politiska frågan för dig?

– Antidiskriminering och antirasism, det är frågor jag kommer att jobba med tills jag går i graven. Jag har egna erfarenheter av rasism och många bland mina kontakter och vänner har det. Det är något man behöver jobba med ständigt.

Varför ska folk rösta på dig?

 – Jag står på de svagas sida, för alla människors lika rätt och lika värde. Jag vill främja humanism, medmänsklighet och inkludering. Jag vill därför satsa på tidiga insatser i skolan, ungdomsgårdar och idrott. Det är viktigt att fler unga, kvinnor och nyanlända ska ha möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, det är detta som kan bryta segregationen och ungdomskriminaliteten.

Har du några ”skelett i garderoben”?

– Nej, inte vad jag kan komma på.

Sedan lägger han till:
 – Jo, parkeringsböter har jag fått.

Vad gör ni lokalt för klimatfrågan?

På den frågan svarar Patrick först på mejl och det blir hela partiprogrammet i ett svep. Allt från flera laddstationer i Järva, klimatsmarta måltider i förskolor, skolor och äldreboenden och betydelsen av att ställa klimatkrav i alla upphandlingar där det är möjligt.

– Det ska också vara lättare för privatpersoner, bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och företag att investera i solpaneler och gröna tak.

Det är viktigt för oss att inte arbeta med SD

Nationellt stödjer Centern Socialdemokraterna och i Stockholm regerar ni med de borgerliga partierna. Kan man lita på centern?

– Vi har hela tiden sagt att vi vill samarbeta med så många som möjligt i mitten, inte med SD och inte med V. Därför har det funkat i Stockholm. Det är viktigt för oss att inte arbeta med SD. Vi har inte ändrat oss i den här frågan.

Vilka frågor har du drivit under den tid du har suttit i stadsdelsnämnden?

– Jag tog över efter för Banar Sabet 2020, så jag har inte suttit med så länge. Men Framtidens Hus är något jag gillar mycket, en strukturerad aktivitetsbaserad verksamhet för unga.

När de tidigare ungdomsverksamheterna, Reactor i Husby och Ungdomens Hus i Rinkeby, stängdes skedde det inte utan protester. Beslutet fattades mot personalens, fackets och ungdomarnas vilja. Framtidens Hus har kritiserats från dag ett. Patrick satt med i nämnden under en del av dessa diskussioner.

– Jag kom in i nämnden precis när det hände. Hur det var innan vet jag inte så mycket om. Jag är en mer framåtlutande person, vill se framåt. Framtidens Hus behövs verkligen, unga behöver en bra verksamhet efter skolan, med läxhjälp och så.

Vad är det bästa med Järva?

– Det finns så mycket potential här, det finns många engagerade personer och organisationer i civilsamhället som vill bidra till att lösa samhällsutmaningarna. Det är bra att bo i Järva.

Kerstin Gustafsson Figueroa

I en diskussion under Husbyfestivalen.
Print Friendly, PDF & Email