Höghuset på Rinkebyterassen
Höghuset på Rinkebyterassen

Redan idag är det cirka två till tre tusen kronor dyrare att bo i hyresrätt jämfört med en bostadsrätt av motsvarande storlek. För många är hyrorna idag alldeles för höga, speciellt för nyproducerade lägenheter. 

I vårt område Järva lever många trångbott, men att flytta till en större lägenhet är ofta omöjligt. Det blir alldeles för dyrt. Om marknadshyror införs kommer hyrorna i Järva att öka med ungefär 30 procent, förutom de årliga hyreshöjningarna, enligt en undersökning som Hyresgästföreningen har tagit fram. Då handlar det inte längre om att försöka få råd att flytta till något större, utan om att ha råd att bo kvar i den lägenhet man har eller att överhuvudtaget ha någonstans att bo.

Det innebär att den dagen vi inte längre kan betala de höga hyrorna är det bara att flytta

Marknadshyror innebär att hyresvärden ensidigt bestämmer om hyran, vilket gör att vi hyresgäster inte bara riskerar mycket högre hyror utan också att vi blir otrygga i våra hem. Det innebär att den dagen vi inte längre kan betala de höga hyrorna är det bara att flytta.

Ingen fastighetsägare behöver idag marknadshyror för att få en bra avkastning på sina hus. Tvärtom är det mycket lönsamt att äga fastigheter och det finns ingen anledning att öka lönsamheten ännu mer på hyresgästernas bekostnad. 

Ingen hyresgäst i Järva ska behöva flytta på grund av orimliga hyreshöjningar

Det är dags att vi hyresgäster säger ifrån på skarpen. Ingen hyresgäst i Järva ska behöva flytta på grund av orimliga hyreshöjningar. Därför säger vi nej till marknadshyror! 

Styrelsen, Hyresgästföreningen Järva  

 

Print Friendly, PDF & Email