Ole-Jörgen Persson är otroligt upptagen veckorna innan valet. Helst vill han göra en telefonintervju, men tillslut går han med på att ses i 15 minuter utanför Moderaternas kontor på Blasieholmen i stan.

Men precis utanför kontoret går det inte att vara. Där pågår ett högljutt vägarbete.
– De har hållit på under hela valrörelsen, säger Ole-Jörgen lite uppgivet.

Namn: Ole-Jörgen Persson
Ålder: 49 år
Yrke: organisationssekreterare på Moderaterna
Bor: i Tensta
Parti: Moderaterna

En bit bort finns dock en liten park med buskar och bänkar. Pressekreteraren som är med och ser till att den dyrbara tiden inte överskrids tycker att det gröna blir fint som bakgrund när det är dags att ta bilder.

Varför kandiderar du för M i kommunvalet?

– För att jag vill fortsätta att utveckla både Järva och Stockholm. Vi har åstadkommit väldigt mycket under den här mandatperioden, trots ibland svåra förutsättningar. Samverkan mellan socialtjänst och polis, bättre skolresultat på Järva och minskat bidragsberoende. Men det finns mycket kvar att göra.

Järva ska bli ett område man vill flytta till

Vilken är den viktigaste politiska frågan för dig?

– Allting överskuggas av gängkriminaliteten och skjutvapenvåldet. Det är den viktigaste frågan som vi behöver lösa här och nu. På sikt däremot, måste vi arbeta mycket mer med att lösa integrationsfrågan, få fler människor i arbete och egen försörjning. Fler människor ska ha möjligheten att göra en klassresa, men samtidigt bo kvar i vårt område. Det har ofta varit ett problem att människor som har kommit in i egen försörjning och arbete lämnar Järva. Jag vill att människor ska stanna kvar och att Järva ska bli ett område man vill flytta till istället för att flytta härifrån.

Ole-Jörgen Persson har själv bott de senaste 15 åren i Tensta och har inga planer på att flytta därifrån.

Varför ska folk rösta på dig?

– Därför att man ser att det ledarskap som jag har visat under mandatperioden har betytt en skillnad i politiken på Järva. Jag försöker alltid föra in det lokala perspektivet i alla frågor. Jag kan området och känner väldigt starkt för det. Jag har träffat så otroligt många människor och föreningar som är nyfikna och öppna för att rösta för oss och som känner ett förtroende för mig. Jag vill förvalta det förtroendet väl.

Vad är det bästa med Järva?

– Blandningen av människor, skulle jag säga. Alltså blandningen av olika kulturer, bakgrunder, religion och livserfarenheter. Allting i den här smältdegeln som Järva är tycker jag är så otroligt fantastiskt. Plus att det är ett väldigt vackert område på många sätt med stora grönområden.

Jag har levt ett tråkigt liv

Några favoritplatser i området har inte Ole-Jörgen eftersom han är ”jättedålig på att gå promenader”. Han säger att det beror på att han inte har någon hund att gå promenader med, utan bara en innekatt.

Har du några ”skelett i garderoben”?

– Nej det har jag inte. Jag har levt ett tråkigt liv genom åren.

Vad gör M lokalt för klimatfrågan?

– För oss handlar det väldigt mycket om möjligheten att ställa om till ren energi, energieffektivisering. Vi har ju nu det här beslutet att flytta tillbaka förvaltningshuset till Tensta som ett exempel på hur man lokalt kan anpassa en byggnad efter möjligheten att bedriva en effektiv energi… Eeh ja, få ett klimatsmart hus helt enkelt, så gott det går. Sådant kan man arbeta mycket mer med.

– Sedan handlar det om att fortsätta bygga laddstolpar så att man ska kunna fortsätta använda bilen, men helst då elvänliga bilar. Där handlar det också om att förvaltningen ska köpa in miljövänliga alternativ när man byter ut sin fordonsflotta.

Hur ser du på samarbete med SD?

– I Stockholm har vi sagt att det är inte aktuellt för oss att inleda något samarbete med SD. Det är helt uteslutet på lokal nivå. Dels för att de står väldigt långt från oss värderingsmässigt och dels för att det går inte att lita på dem i kommunfullmäktige.

Migrationen till Sverige ska minska

Men det går att lita på dem på riksnivå?

– Det är helt andra förutsättningar där än vad det är på kommunal nivå. Vi är överens om några grundläggande åtgärder som behöver göras i det svenska samhället. Migrationen till Sverige ska minska och vi vill få ordning på tryggheten. Där har vi samsyn i en rad frågor och utifrån det har man också kommit fram till att det bästa för Sverige är en moderatledd regering som SD då har förbundit sig till att stödja. 

Hur är det att vara ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd?

– Det är otroligt stimulerande. Det allra bästa är kontakten man får med människor som bor i området som ringer och mejlar och kommer till sammanträdena och har synpunkter. Och på lokalnivå kan man se att det man är med och beslutar om också blir verklighet.

Järvaborna brukar rösta rött, det kanske innebär en viss motvind?

– Förorten har möjligen röstat vänster under många år, men förorten är ju inte vänster. Jag träffar människor som vill äga sin egen bostad, som vill ha ett eget arbete, som är trötta på Socialdemokraternas och Vänsterpartiets brutna löften vad gäller tryggheten. De vill ha fler poliser och hårdare tag. Jag tror att vi alla, inklusive jag själv, faktiskt kommer bli förvånade på valdagen över vilket stöd Moderaterna har på Järva. 

Anna Nygård

Utanför Moderaternas kontor pågår ett stort vägarbete
Print Friendly, PDF & Email