Somalisk man i vit skjorta.

Nyheten om att två föreningar i Järva polisanmälts av Skolverket kom i början av oktober. Den ena föreningen heter Rinkeby Föräldrar Förening.
– Men det handlar inte om oss. Vår föreningen heter Rinkeby föräldraråds förening, säger ordförande Abdimalik Osman.

De polisanmälda föreningarna hade felaktigt uppgett att de sysslar med läxhjälp och fått 2,4 miljoner i bidrag. Nu har Rinkeby Föräldrar Förening blandats ihop med Rinkeby föräldraråds förening.

– Men vi sysslar inte med läxhjälp och vi har aldrig sökt pengar från Skolverket. Vi vill göra tydligt för alla goda krafter i Järva, och i hela landet, att vi inte sysslar med bidragsfusk, säger Abdimalik Osman.

Annons:

När han först läste nyheten, var det inget som bekymrade honom. Polisanmälan gällde ju inte dem.
– Men så började media ringa till mig, radio Stockholm P4 och Radio Sweden. Folk och vänner här i området kom fram till oss och trodde att vi hade blivit polisanmälda. Jag kände mig tvungen att göra klart för alla att det inte handlar om vår förening.

Vårt arbete har till största delen varit ideellt

Rinkeby föräldraråds förening bildades våren 2017 när Ungdomens Hus stängdes på grund av problem med droghandel. Föräldrarna protesterade mot stängningen och bildade då Rinkeby föräldraråds förening. Föräldrarna ville vara delaktiga och öppnade ett fik i Ungdomens Hus. Under drygt ett år skötte de fiket i Ungdomens Hus flera kvällar i veckan.
 – Vi fick stöd från Rinkeby-Kistas stadsdelsförvaltning till inköp av smörgåsar och dryck, men inte mer än så. Det är viktigt att alla vet att vårt arbete till största delen har varit ideellt.

Under pandemin har verksamheten legat nere för Rinkeby föräldraråds förening.
 – Men nu ska vi försöka dra igång, hitta en lokal och bygga upp verksamheten igen, säger Abdimalik Osman.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email
Annons: