En man och en kvinna som arbetar vid en skrivbord.

Sveriges Radio P4 Stockholm har sedan mars 2020 en lokalredaktion i Husby. Med flytten hoppas P4 på att bli en del av Järvabornas vardag. 
– Om alla nyheter bara handlar om vad som händer på söder eller på Östermalm, varför ska de lyssna, säger Peter Johansson, nyhetsreporter på P4 i Husby.

Reportrarna Peter Johansson och Cheyma Moufid arbetar ett stenkast från Husby centrum, där P4 Stockholm har sina lokaler. De bevakar Husby, Akalla, Kista, Rinkeby, Tensta, Spånga och Hjulsta. Härifrån kan de hålla en nära kontakt med de boende och fånga lokala frågor på nära håll.

– Varför ska folk här ens lyssna på nyheterna om det inte berör dem på något sätt? Vi gör radio nyheter för dem som bor här och med dem som bor här, säger Peter Johansson.

Annons:

Vi är här för att lyfta fram deras vardag

Han tar exemplet med den trasiga rulltrappan i Rinkeby tunnelbana.
– Men om man är här och rapporterar om rulltrappan som slutade fungera för fem månader sedan och ännu inte har lagats, då blir det relevant. Det finns gravida kvinnor, föräldrar med barn, det är folk som ska ta sig till jobbet klockan sju på morgonen och varken hissarna eller trappan fungerar. Dessa frågor är viktiga här. Vi är här för att lyfta fram deras vardag. 

Det finns de som tror att det kan vara svårt att hitta nyheter lokalt, men det tycker inte P4:s reportrar.

– Nyheter finns, men det gäller att man vänder sig till människorna som bor här. Det kan också vara en fråga som gäller hela Stockholm, men vi låter dem som bor i Järva svara. Deras tankar ska finnas med och de kan diskutera alla slags frågor, säger Cheyma.   

Hur ser era sändningar ut?

– Vi gör nyhetsinslag härifrån och skickar dem det till radiohuset som i sin tur sänder ut. Vi själva sänder inte från Husby, men vi skriver våra egna nyheter minst tre gånger i veckan, säger Cheyma. 

Cheyma Moufid, 26 år, har tidigare studerat på Tensta gymnasium och tillbringat mycket tid i Järva.
– Jag kommer ihåg att jag sa till mina vänner under min första termin på högskolan “en vacker dag ska jag sitta på en redaktion i Järva och vara en nyhetsreporter där.” Sedan dess har det varit målet för mig och det ledde mig hit till P4, säger hon. 

Vi måste komma samman och bygga ihop den här staden

Till skillnad från Cheyma har 53-årige kollegan Peter jobbat i branschen i över 25 år. Han har tidigare jobbat med allt från att täcka riksnyheter på Ekot till arbete på lokala redaktioner. Han har en klar vision för vad han vill åstadkomma med sitt arbete på Järvafältet.

– Jag har en vision varje morgon när jag åker till jobbet från innerstan. Det är väldigt långt mellan människor i Stockholm idag, och det är tråkigt. Vi måste komma samman och bygga ihop den här staden.

Vilka mål har ni nu för det nya året?

– Jag tycker det ska bli kul med val och att det är valår nu. Färre människor röstar från de här områdena än från andra ställen i Stockholm. Så det är en utmaning för oss att få människor engagerade i demokratin och rösta. Vi vill lyfta fram frågor härifrån i det politiska samtalet, som exempelvis bostadsfrågor, segregation och skolfrågor, säger Peter Johansson.

Solyana Tesfamicael
Print Friendly, PDF & Email
Annons: