Årets sista nämndmöte var fullsatt på torsdagskvällen. När nämndordförande Rashid Mohammed (V) hälsade välkommen trängdes redan flera åhörare i dörröppningen till Folkets Husbys stora sal.
Rinkebybon Dine Malmsten var bland de första att greppa mikrofonen.
– Brevlådan och paketutlämning har flyttat från Rinkeby centrum. Vi har ett centrum, där tycker jag att samhällsservicen borde kunna vara koncentrerad. Jag har ringt Postnord, men de påstår att den inte använts tillräckligt, men det har jag svårt att tro, sade hon.
Rashid Mohammed svarade att postlådorna i Järva inte är något de kan påverka.
– Jag skulle råda er att ni gör en gemensam skrivelse till Postnord.
Jonatan, från Ort till ort Husby, berättade om oron många känner kring ökande hyror och det faktum att EU-regler möjliggör en slags vattenmätningshyra.
– De hävdar att om du sparar vatten så får du tillbaka pengar. Problemet är att Victoriahem ökar avgiften per kilowatt, sade han och undrade om nämnden kunde göra något åt saken.
– Det är en privat hyresvärd, vi hänvisar er till att ta det med Hyresgästföreningen, som kan förhandla med dem, sade Rashid.
– Varför kommer vi hit om ni inte kan göra någonting, vad gör vi då här? fortsatte Jonatan.
Ett par till åhörare stämde in.
– Lovar du att Svenska bostäder aldrig kommer att ta betalt för vatten?
– Jag kan inte lova, men det finns inget planerat att ta betalt för vatten, svarade Rashid Mohammed.
– Det står i de nya avtalen för nyproduktion att Svenska bostäder ska ta betalt för vatten här i Järva, sade en annan man.
Sedan utbröt en ordväxling mellan Stig Nilsson, verksamhetschef på Verdandi i Stockholm, och nämnden om varför deras IOP-stöd väntas sänkas med 41 procent till nästa år, enligt dem till en summa på 500 000 kronor.
– Vad beror den här sänkningen på? Vi får aldrig nåt svar. Har ni politiker någon som helst insyn i det här? Det kan inte vara så att tjänstemännen sitter och beslutar det.
– Vi har inte sett det planerade avtalet. När det kommer kan vi diskutera, men inte innan dess, svarade Rashid Mohammed.
Nämndens vice ordförande, Ole-Jörgen Persson (M), flikade in.
– Om det är någon organisation som jag har följt, så är det Verdandi, som gör sin verksamhet på ett strukturerat och bra sätt. För att svara på din fråga, det är politiken till syvende och sist som bestämmer. Så vitt jag förstår kommer ärendet upp i januari, vi kommer inte att acceptera en sänkning av bidraget till Verdandi, sade han och fick sympatiserande applåder.
– Jag tror att hela stadsdelen behöver ha ett omtag hur vi och civilsamhället arbetar tillsammans. Det behöver inte vara så många IOP, sade liberalernas Åsa Nilsson-Söderström.
Därefter följde en angelägen diskussion om tillståndet på stadsdelens medborgarkontor.
– Jag känner inte igen den bild som beskrivits i bland annat Nyhetsbyrån Järva. Jag har pratat med folk, vissa personer har blivit avvisade, men det har varit för att de har spottat eller på annat sätt betett sig illa. Myntet har alltid två sidor, sade en man och uttryckte sitt fulla stöd för medborgarkontoren och dess ledning.
– Tack ska du ha för dina kommentarer, det var jätteroligt att höra. Det pågår en genomlysning av resultatet i den nya medarbetarenkäten som vi naturligtvis jobbar med, men jag håller med om att allt i vår verksamhet inte är dåligt, sade stadsdelsdirektör Toni Mellblom.
– Det konstiga är, att i tre år har vi haft diskussion om medborgarkontoren. Folk har lämnat, man har gjort utredningar, som visat på dåliga resultat. Nu säger ordförande att det är bra. Problemen består, avdelningschefen måste gå. Nyhetsbyrån Järva rapporterade om en utredning, inte något som de hittat på. Vi vill att ni gör något, sade den tidigare medborgarvärden Mohamed Hagi Farah.
– Jag kan höra att det finns en annan bild vad gäller medborgarkontoret, då måste vi respektera det. Vi är stolta från majoriteten att det här görs, vi har det bästa medborgarkontoret i hela staden och faktiskt i hela Sverige, sade Rashid Mohammed.
Utöver den allmänna frågestunden fanns som vanligt en rad frågor på agendan. Det som behandlades klubbades på det stora enligt förvaltningens förslag till beslut. Bland annat godkändes stadsdelens verksamhetsplan för 2025, nytt IOP med Tensta träff och ett medborgarförslag om att upprätta informationsskyltar i anslutning till eller på webben kring realiserade medborgarförslag.
Som avslutning på årets sista nämndmöte passade Rashid Mohammed på att tacka Abdi-nur Isse (bilden), som ju slutar som biträdande stadsdelsdirektör vid årsskiftet.
– Dina insatser är svåra att sammanfatta. Du har stöttat oss och drivit på för en bättre socialtjänst i Järva. Vi är övertygade om att du kommer att fortsätta göra skillnad. Lycka till med ditt nya uppdrag, sade han.
– Det finns få som har gjort så mycket för Järva denna tid, instämde tidigare nämndordförande Ole-Jörgen Persson.
Ta del av protokollet från torsdagens möte här.
David Johansson