Matsvinn
Bild: ivobalk/Pixabay

Rötmånaden, eller hunddagarna, är ett begrepp för en månadslång period i slutet av juli till slutet av augusti. Perioden förknippas med att många livsmedel håller sig sämre.

Typiskt för rötmånaden är värme och hög luftfuktighet som är gynnsamma förhållanden för bakterietillväxt och mögelsvampar, vilket gör att livsmedel lätt blir skämda och kan orsaka sjukdomssymptom vid förtäring. För att minimera risken för att bli sjuk då är det särskilt viktigt att förvara kylvaror kallt i kylskåp, att inte äta mat som har stått framme länge och att hålla god köks- och handhygien.

Annons:

Rådet är att titta, lukta och smaka lite grand

Varma och fuktiga sommardagar är en utmaning. Då trivs bakterier och mögel allra bäst, både såna som förstör maten och såna som kan göra oss sjuka. Men råden är egentligen desamma som under andra tider på året.

Om mat har blivit stående i rumstemperatur ska den för den sakens skull inte slängas direkt. Rådet är att titta, lukta och smaka lite grand på den för att avgöra om den är i skick att spara för att senare ätas.

Här följer några råd för hantering av maten:

Håll maten kall från butiken till hemmet.

Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.

Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och direkt efter att du rört rått kött eller kyckling.

Håll varm mat varm och kall mat kall.

Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.

Ett enkelt sätt att spara, både pengar och på miljön, är att försöka ta vara på så mycket som går

Informationen ovan är hämtad från Livsmedelsverket som är en statlig myndighet vars uppgift bland annat är att ge generella råd om mat, dricksvatten, matvanor och hälsa. På deras sida finns många tips och råd. Länk till den finns här. De har också en facebooksida som regelbundet uppdateras med aktuella råd. 

Här kan du få ett gott råd att tänka på nu när kaffepriserna är höga:

Ett enkelt sätt att spara, både pengar och på miljön, är att försöka ta vara på så mycket som går. Genomsnittsvenskens kaffesvinn uppgår nämligen till nästan 7 liter per år. Och då räknas även de som inte dricker kaffe in!

Tips för att minska kaffesvinnet:

  • Brygg bara så mycket du dricker – det mest självklara tipset
  • Häll upp kaffet i en termos – så har du gott om tid att dricka det
  • Använd i matlagningen – kaffe kan ge smak åt marinader, såser och bakverk
  • Frys in kaffe i iskuber – Perfekt att använda i iskaffe eller smoothies.

Monica Jansson

Källa: Livsmedelsverket