Möte i Rinkeby Folkets Hus om skjutningarna.

I Bredbysalen i Rinkeby Folkets Hus hade Miljöpartiet bjudit in föräldrar, mammor och pappor, från Rinkeby och hela Järva.
– Vi hörde att ni ville träffa politiker, så därför kom vi hit, sade Martin Marmgren, lokalpolisen som nyligen blivit riksdagsman för Miljöpartiet.

Miljöpartiet har mönstrat upp ordentligt; Marmgren hade med sig språkröret Märta Stenevi och Leila Ali Elmi från riksdagen och flera lokala representanter var på plats. Många föräldrar hade också sökt sig till Folkets Hus för att säga sin mening.

– Vi vill att ni politiker tar skjutningarna på allvar. Föräldrarna vänder sig till socialtjänsten, men inget har gjorts. Vi lever här, arbetar och betalar skatt, men vi är inte en del av samhället, sade en mamma.

Annons:

Partierna kommer bara hit när det är val

Leila Ali Elmi var den som skötte översättningen från somaliska. Mamman fortsatte:

– Partierna kommer bara hit när det är val. Vi älskar våra barn lika mycket som ni älskar era. Vi vill samarbeta med myndigheter och polis, men ni lyssnar inte på oss. Ni måste vara uppriktiga.

Mamman anklagade sedan Nyamko Sabuni för Liberalernas förslag att föräldrar till kriminella ska kunna bli av med sina hyreskontrakt. Men då ville inte Leila Ali Elmi tolka mer, hon tyckte det var en obekväm sits att kritisera andra partier.

En pappa sade:
– Om ni bara hade lyssnat på oss hade vi kunnat lösa problemen för länge sedan.

Jag vet hur du har kämpat

En annan mamma berättade hur hon kämpat för att få stöd och hjälp från samhället för att skydda sina barn, men ändå inte fått det.

Martin Marmgren kände henne sedan tidigare.
 – Jag vet hur du har kämpat. Det saknas resurser. Det är inte enskilda individers fel när det inte fungerar, utan det är ett systemfel.

Sedan avslutade han mötet:
– Om man ser att den som har skjutit någon går fri omkring på gatorna är det förödande för samhällskontraktet. Det behövs samverkan mellan föräldrar och polis och några av mina poliskolleger här jobbar heltid med det. Men det måste finnas ett förtroende för att ringa polisen och berätta. Våldet möte få ett stopp. 

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email