Vem blir förvånad över hatet?

Tusen tecken

Jonas Hysing, den nationella kommenderingschefen för polisoperationen under Paludans turné, säger att han är ”förvånad över med vilken kraft och hänsynslöshet” som våldet riktade sig mot polisen. Jag är inte förvånad. Inte alls.

Rikspolischefen tror att det är kriminella gäng bakom upploppen. Det tror inte jag. Alla åtta gripna i Rinkeby är redan släppta. Bara en tredjedel av de anhållna i Linköping var väl kända av polisen.

Är ni rädda för mina barn, frågade en av mamma

Polischefernas slutsatser måste bero på att de aldrig satt sin fot i orten. Och att deras lokala kolleger helst åker polisbil på gångvägarna runt i området. Om de går till fots kommer de fyra och fyra. ”Är ni rädda för mina barn”, frågade en av mamma som nattvandrat i många år när polischefen var med på Järva röstar i Folkets Husby.

Jag vet, att 75 procent av de tillfrågade i trygghetsundersökningen från 2020 saknade förtroende för polis och ordningsvakter. 67 procent av männen har stoppats och kontrollerats av polis under de senaste tolv månaderna

Nu sägs det att upploppen är organiserade utifrån. Från Ryssland? Eller den muslimska världen? Ingen verkar vilja se att upploppen har sin orsak här hemma. Det är frustration över orättvisor och en känsla av hopplöshet som orsakar upploppen. Läs Mathias Wågs lysande artikel i Aftonbladet Kultur, och lägg Martin Luther Kings ord på minnet: ”Upploppen är de ohördas språk”.

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Print Friendly, PDF & Email