Copernicus klimattjänst har bekräftat att 2024 var det varmaste året som hittills uppmätts. Det är människans påverkan som fortsatt är den viktigaste anledningen till extrema temperaturnoteringar för både luft och hav, även om El Niño också bidrog, skriver SMHI i ett pressmeddelande.
– Det är mycket oroväckande att vi nu sett ett första år som överskrider 1,5 graders uppvärmning jämfört med förindustriell tid. Vi har också sett en lång rad extrema väderhändelser under året. Det är tydligt att händelser som värmeböljor, skyfall men även torka blir vanligare. Effekterna av extremväder drabbar många människor när klimatet förändras, i världen och i Sverige, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.
Det refereras ofta till målen i Parisavtalet när klimatförändringen beskrivs, och möjligheten att begränsa uppvärmningen till högst 2 grader – helst ned till 1,5 grader. Erik Kjellström är tydlig:
– Det är viktigt att inte fastna i siffrorna här. Världens mål måste helt enkelt vara att begränsa uppvärmningen så mycket det går för att kunna minska de negativa effekterna för såväl människor och samhällen som naturmiljö. Varje tiondels grad spelar stor roll!
Läs mer om hur klimatförändringarna hanteras lokalt i Järva.