När man avverkat ännu en teveserie, med bra skådisar och lovande story, för att sex timmar senare inse att man fortfarande inte fattar vad det hela gick ut på. Dramat fick aldrig någon lösning. Kroknade SVT:s inköpare och slutade titta efter tre av sex avsnitt?
Det är då man längtar efter kvalitet.

Ja, mycket tevetittande blir det.

Av en slump hamnar jag på www.cineasterna.se och hittar en skatt av filmer. Sådana filmer som jag tänkte se, men inte hann. Och sådana filmer som jag redan sett, och vill se om, men eftersom de inte tillhör de stora filmbolagens blockbusters är svåra att hitta. (Även för den som har alla tänkbara betalsajter.)

Jag hittade till exempel Les Miserables” där, den franska film som helt knockade mig

Jag hittade till exempel ”Les Miserables” där, och då talar jag inte om musikalen, utan om den franska film som helt knockade mig. Dessutom finns filmen ”Till min dotter” där, som vann en guldbagge som årets bästa utländska film senast. Och många, många fler.

Det är dessutom gratis att hyra filmer på cineasterna. Det enda som krävs är ett bibliotekskort. (Enda nackdelen är att biblioteken kan ha vissa begränsningar hur ofta man får hyra, men ändå.) Jag kan använda mitt kort från Sundbyberg, men inte bibliotekskortet jag skaffade i Rinkeby bibliotek. Inte ett enda av Stockholms bibliotek är anslutna till cineasterna. Varför, undrar jag, har inte järvaborna och alla stockholmare, tillgång till gratis film?

Han tycker att stockholmarna kan nöja sig med att kolla på SVT Play

Jag skriver först till enhetschefen för det Digitala biblioteket på Stockholms stadsbibliotek, Anders Söderbäck, och frågar varför inte Stockholms bibliotek är anslutna. Han svarar per mejl att Stockholm stadsbibliotek har varit anslutna till en annan streamingtjänst, Viddla, men att för få använde den och därför blev den för dyr. Han tycker att stockholmarna kan nöja sig med att kolla på SVT Play.
”Vi kan också konstatera att det finns en offentligt finansierad aktör, SVT, som via SVT play tillhandahåller strömmande video till alla. Biblioteken har enligt bibliotekslagen ett uppdrag att verka för läsfrämjande och litteraturens ställning. Att sluta med den strömmande videotjänsten var därför en prioritering utifrån bibliotekets uppdrag i relation till både budget och till andra offentliga aktörer.”

Då vänder jag mig till dem som beslutar om pengar och frågar Stockholm stads kulturborgarråd, Jonas Naddebo

Alltså, det handlar om pengar. Då vänder jag mig till dem som beslutar om pengar och frågar Stockholm stads kulturborgarråd, Jonas Naddebo, C, varför järvaborna inte kan få se gratis kvalitetsfilm. Han svarar i ett mejl att det är omöjligt för enskilda bibliotek att ansluta sig till en sådan tjänst som cineasterna. Dessutom påpekar han att beslutet fattas av cheferna inom Stockholms stadsbibliotek, inte av honom.

Slutligen föreslår Jonas Naddebo att de som är intresserade av cineasterna kan vända sig till Filminstitutets bibliotek.
”Det stämmer att biblioteken på Järva, som organisatoriskt är en del av Stockholms stadsbibliotek, inte är anslutna till cineasterna. Det är däremot Filminstitutets bibliotek, där vem som helst kan skaffa lånekort och den vägen få tillgång till Cineasterna.”

Skaffa lånekort på Filminstitutets bibliotek 

Det stämmer. Jag ringde Filminstitutet för att kolla uppgifterna. Du måste åka till Filmhuset på Gärdet och på plats skaffa bibliotekskort där. Då har du också möjlighet att hyra gratis kvalitetsfilm. Men problemet är att Filminstitutets bibliotek har stängt nu på grund av corona. Kanske öppnar det i mars igen. De ger besked på sin hemsida.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Bild från den franska filmen Les Miserables.
Print Friendly, PDF & Email