Vårens sista Town Hall Meeting var det mest välbesökta digitala mötet hittills, som Stiftelsen Global Village anordnat. Melody Farshing fördelade ordet mellan de drygt 60 deltagarna och de sex borgarråden som styr i Stockholms stad.

Efter den sedvanliga inledningen; Ahmed Abdirahman berättar om Global Village och politikerna berättar hur de hittade till politiken, så följde några frågor om Liljeholmsbadet och om en bandyhall söder om staden. Men sedan kom frågorna från järvaborna.

Helena Hede från Rinkeby Folkets Hus frågade hur borgarråden tänker stärka civilsamhället under året. Jonas Naddebo, C, kultur- och stadsmiljöborgarråd, svarade:

Annons:

– Under pandemin har civilsamhället lidit väldigt hårt. Vi vet att civilsamhället är väldigt viktigt i alla våra stadsdelar och även på Järva. Ni har mitt stöd här, sade han.

Vi är trötta på vattenskador som inte åtgärdas och skadedjur i lägenheterna

Ort till ort hade samlats i Folkets Husby och Ilhan Kellecioglu  ställde frågorna:
– Vi som bor här i Husby har haft nio olika privata värdar under senaste åren. Underhållet är inte som det ska. Vi ser hur våra grannar, som bor hos Svenska Bostäder stambyter och där inkluderas hyresgästerna på ett helt annat sätt. Hembla renoverar en lägenhet i taget vilket leder till ständiga störningar. Vi är trötta på vattenskador som inte åtgärdas och skadedjur i lägenheterna. Vad avser kommunen göra i den här frågan?

Dennis Wedin, M, bostad- och fastighetsborgarråd, lät snudd på upprörd:
– Det är förfärligt att höra, hemskt att Hembla inte har skapat en bra situation. Samtidigt skönt att höra att Svenska Bostäder sköter sig, där jag sitter ordförande. Det verkar uppenbart att Hembla inte jobbar på samma sätt. Det finns ju lagstiftning, vore intressant att höra om de bryter mot den. Kanske kan vi genom dialog pusha dem rätt?

Dennis Wedin uppmanade Ort till ort att höra av sig till hans medarbetare. 

Vi har skickat in 60 ärenden till miljöförvaltningen, vad mer kan vi göra?

– Läget är akut. Vi har skrivit till dig och blev hänvisade till miljöförvaltningen. Vi har skickat in 60 ärenden till miljöförvaltningen, vad mer kan vi göra, undrade Ilhan Kellecioglu.

Frågan om begravningsplatsen fördes fram av flera deltagare. Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson, M, fick frågan varför begravningsplatsen lagts just på Granholmstoppen?

– Vi hade brist på möjliga gravplatser och det var en fråga som debatterades många gånger. Inte lätt att hitta platser, men man landade på Järvafältet och det förslag som vann håller nu på att genomföras, svarade han.

Varför har inte någon dialog med medborgarna förts, undrade en deltagare.

– I alla beslut ingår samråd, det har varit många diskussioner och många förslag som diskuterats genom åren, svarade Joakim Larsson.

Då var 80 procent mot förslaget – ALLA var mot placeringen

Björn Erdal skrev i chatten i samma fråga: ”Stadsbyggnadsnämnden anvisade ett område bredvid parken. Det var i samband med tävlingen som parken och kullen inkluderades. Järvaborna hade ingen chans att tycka något förrän första samrådet 2012. Då var 80 procent mot förslaget – ALLA var mot placeringen.”

En före detta lärare i Tensta gymnasium undrade varför kommunen fråntas sitt samhällsansvar när nu när byggnaden ska säljas? Finansborgarrådet, Anna König Jerlmyr, M, svarade henne:

– Sedan beslutet att stänga gymnasiet har lokalen stått tom. Vi har kontaktat olika aktörer, men intresset var väldigt lågt. Till slut fanns inget intresse och vi står inför ett faktum. En tom lokal leder till otrygga miljöer. Vi vill att många ska röra sig i området och vi vill fylla det med innehåll. Nu finns det aktörer som vill gå in och vi kan styra innehållet.

Förvaltningen jobbar hårt för att ordna en ny samlingslokal i Tensta

Tomas Beer, rinkebybo sedan årtionden och själv aktiv miljöpartist, beklagade att beslutet att sälja ut Tensta Träff.
– Men om den nu ska säljas så bör vi ställa krav på den som köper.

Jonas Naddebo menade att det varit svårt att hitta föreningar som ville ta över ansvaret för Tensta Träff.
– Både ABF och Studiefrämjandet har varit inne, men det har inte varit så lätt att hitta en lokalförvaltande förening. Men det finns ett stort föreningsliv i Tensta och förvaltningen jobbar hårt för att ordna en ny samlingslokal i Tensta, sade Jonas Naddebo.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email