För några veckor sedan sköts en pojke till döds i Tensta och ytterligare två skadades. Sorgen efter skjutningen var påtaglig i hela området och många samlades till en minnesstund för att hedra den omkomna pojken och för att lufta sin frustration kring våldet som aldrig verkar ta slut. Vi är många som sedan länge känner att det görs för lite för att bryta våldet.

Men det är svårt att få de ansvariga politikerna att lyssna, de lyser tvärtom med sin frånvaro. Och så har det varit under en väldigt lång tid. Den styrande blågröna majoriteten talar sig gärna varma om hur tryggt Stockholm ska vara, men de fina orden verkar inte gälla Järvaområdet.

Några konkreta förslag på hur våldsspiralen ska brytas finns inte heller. I deras budget för 2021 har de nämligen inte skjutit till några extra resurser till stadsdelarna i Järva, trots de stora utmaningar som området står inför. Inte en enda krona. Istället lägger de pengarna på ordningsvakter och övervakningskameror.

Det moderatledda styret i Rinkeby-Kista valde att lägga ner två ungdomsgårdar trots kraftiga protester från ungdomarna, personalen och facket.

De styrande politikerna har dessutom dragit ned på många av de satsningar som infördes i Järva innan de kom till makten. Raskt plockade de bort både medborgarvärdarna och ungdomsvärdarna, och nu senast valde det moderatledda styret i Rinkeby-Kista att lägga ner två ungdomsgårdar trots kraftiga protester från ungdomarna, personalen och facket.

Frågan är hur de styrande politikerna har tänkt komma tillrätta med de problem som finns i Järva. Hur har man tänkt förhindra att fler unga män och pojkar mördas eller dras in i kriminella gäng om man inte satsar några resurser? Några sådana svar verkar inte finnas, och den politiska viljan att förändra framtidsutsikterna för unga Järvabor är svag. Gång på gång visar de blågröna politikerna tvärtom hur lågt de prioriterar Järva.

Vi kräver att den blågröna majoriteten tar ansvar för att vända situationen i Järva en gång för alla.

Vi i Vänsterpartiet tycker att alla har rätt att bo i ett tryggt område oavsett var man bor. Det ska inte vara en fråga om pengar eller social status. Ingen förälder ska behöva vara orolig för att skicka iväg barnen till skolan eller fotbollsträningen, det är oacceptabelt. Därför kräver vi att den blågröna majoriteten tar ansvar för att vända situationen i Järva en gång för alla.

Det räcker inte med ord om allas rätt till trygghet. Nu krävs åtgärder och resurser.

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd Stockholms stad
Rashid Mohammed (V), vice ordförande Spånga-Tensta stadsdelsnämnd
Print Friendly, PDF & Email