Rödmarkerat betyder en höjning.

Järva röstar rött. I 36 av de 37 valdistrikten i Järva får Socialdemokraterna och Vänsterpartiet en klar majoritet av rösterna. I flera distrikt har (s) egen majoritet, och på Rinkebysvängen östra fick de hela 76,9 procent.
Valdeltagandet i kommunvalet i Järva har sjunkit jämfört med valet 2014, men i 15 valdistrikt har den intensiva mobiliseringen gett resultat. Där har valdeltagandet ökat.

I Tensta centrum och Rinkeby centrum, där flera partier har haft valstugor, har valdeltagandet ökat. Likaså har fler på Oslogatan och Bergengatan i Husby röstat i år,  än 2014, och valdistrikt Kista 16 Kista gård har ökat mest av alla, från 51,8 till 58,4 procent. Men bäst resultat har mobiliseringen gett i Rinkeby, där de flesta distrikten visar högre valdeltagande i år.

– Vi kartlade våra områden och satsade på Rinkebysvängen och vi lyckades där i alla fall. Vi måste fortsätta mobiliseringen, även när det inte är val, säger Aweiz Abdulkadir, en av Järvas valambassadörer.

Annons:

– Vi har haft många bra möten och många har engagerat sig. Jag vet att många fler unga har röstat i år, fler förstagångsväljare, det är jag säker på.

Likadant säger medborgarvärden Mohamed Hagi Farah. Han har märkt av ett ökat intresse och en ett ökat politiskt engagemang.

– Varje hushåll som jag känner har röstat, många ungdomar har röstat för första gången. Men vi når inte alla etniska grupper, det är ett problem. Om vi vill bryta segregationen måste valdeltagandet öka, säger han.

Ännu är inte det slutgiltiga valresultatet klart, rösterna kontrollräknas fortfarande. Men säkert är i alla fall att Tensta har fått en ny representant i Stockholms stadshus. Rashid Mohammed från Vänsterpartiet röstades in till fullmäktige med god marginal.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email