Elsa Lantz är medgrundare av barnrättsorganisationen Porrfri Barndom, som arbetar för att Sveriges tele- och internetoperatörer ska ge ut gratis porrfilter till alla barnfamiljer.
– Våldsporren är lika tillgängligt som Barnkanalen på nätet idag. Den som ger internet till barn har också ett stort ansvar, säger Elsa Lantz.

Organisationen samarbetar med över 60 yrkesverksamma inom barns hälsa, och engagerar runt 100.000 föräldrar.

– Många av oss växte upp långt innan nätporren kom, vi vuxna behöver komma ikapp samtiden och agera tillsammans. Vi skulle till exempel aldrig släppa in våra barn på en lekplats där det spelas in en porrfilm bredvid rutschkanan. Men många föräldrar har inte förstått att när de ger sitt barn en smartphone, finns miljontals gratis våldsporrfilmer ett par klick bort, säger Elsa Lantz.

– Vi blir ofta kontaktade av föräldrar med barn som har exponerats redan i lågstadiet. Vi försöker guida föräldrar om hur de kan prata åldersanpassat med barn och begränsa barns kontaktyta med porr.

Föräldrar som behöver samtalsstöd hänvisar de vidare, beroende på vad det rör sig om, till lokala jourer och BUP.

Porrfri Barndom anser att nätporren har en normaliserande effekt och ökar risken för att barna ska falla offer för grooming, där vuxna utnyttjar barn i sexuellt syfte. 

– Nätporren normaliserar även att köpa sexuella tjänster, något som polis Simon Häggström som arbetar med prostitution och trafficking, ofta belyser. Jämställdhetsmyndighetens nya undersökning visar även att unga killars attityder till jämställdhet går bakåt. Här kan nätporren också ha en stor påverkan som i regel är både mycket våldsam, grovt sexistisk och rasistisk.

Det pågår en diskussion i samhället vad gäller porrfilter. Kritikerna menar att filtren fungerar dåligt rent tekniskt och kan ge vuxna en falsk trygghet. Dessutom filtreras även material bort, som till exempel rör HBTQIA-frågor, som barn har rätt till.

Idag har över hälften av Sveriges skolor infört porrfilter, något som utbildningsminister Anna Ekström, S, uttalat sig positiv till. Det är skolorna som själva bestämmer om de ska ha porrfilter i skolans datorer eller ej.

Krista Sirviö
Bild: Vidmir Raic/Pixabay
Print Friendly, PDF & Email