Kamera på ett stativ som filmar ett nämndsammanträde.

Det har kommit till Nyhetsbyrån Järvas kännedom, att en chef inom ungdomsverksamheten i Rinkeby-Kista använder n-ordet. Därför togs frågan upp under frågestunden på sammanträdet i Rinkeby-Kista på torsdagskvällen.

Från skilda och mycket trovärdiga källor har Nyhetsbyrån Järva fått veta, att följande har hänt:
Personalens närmaste chef i en av stadsdelens ungdomsverksamheter använder det nedsättande n-ordet. 

’Varför är ni så lättkränkta? Får jag inte säga n-boll heller?’

När personalen påpekade att de kände sig kränkta av det här otidsenliga och rasistiska ordet, så försvarade sig chefen. ”Varför är ni så lättkränkta? Får jag inte säga n-boll heller?”

Personalen sökte då upp nästa chef i den kommunala hierarkin och berättade vad som hänt, eftersom de tyckte att situationen var obehaglig. Den chefen lovade att ta itu med problemet, men inget har hänt på flera veckor.

Det var anledningen till Nyhetsbyrån Järva tog upp frågan under stadsdelsnämndens möte i Rinkebyskolan. Frågan ställdes konkret till den ansvarige avdelningschefen. Vad tänker Adrian Göransson göra åt situationen?

Det här är väldigt allvarligt

Nämndens ordförande Ole-Jörgen Persson, M, som tyckte att han kunde bestämma vem som skulle svara på frågan, överlät svaret till stadsdelsdirektör Toni Mellblom.

– Det här är väldigt allvarligt. Jag har inte hört något om saken tidigare. Jag vill gärna ha mer information om det här. Det är klart att vi inte accepterar att man på något sätt uppträder kränkande mot våra medarbetare, eller användare kränkande uttryck över huvud taget. Det är mitt svar, sade Toni Mellblom.

Vi får återkomma med ett svar

Men frågan hade ställts till avdelningschef Adrian Göransson, och inte till stadsdelsdirektören. Och till slut fick avdelningsdirektören mikrofonen och svarade:

– Som avdelningschef får man naturligtvis mycket information hela tiden. När det gäller en sådan här fråga så kan det uppstå situationer där folk har uttryckt sig fel, på ett mycket olyckligt och helt oacceptabelt sätt. Vad jag kan säga om den här situationen är att får vi återkomma med ett svar. Vi får titta närmare på vad som har sagts och vad som har gjorts och vad som måste göras framöver, sade Adrian Göransson.

På Stockholms stads hemsida står det att ”staden ska vara en bra arbetsgivare med goda arbetsvillkor för alla. Det förutsätter ett förebyggande och främjande arbete för att motverka diskriminering.”

Och enligt stadens personalpolicy ”ska en chef motverka förhållanden i arbetsmiljön som kan ge upphov till kränkande särbehandling.”

Fortsättning följer.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email