Nooshi Dadgostar möttes av en stor och entusiastisk publik på Järvaveckan.
– Det känns som att komma hem, sade vänsterledaren. I Järvaområdet röstar var fjärde väljare på V.

Hon inledde med ett par meningar om förorten ”politiker pratar ofta om förorten, men de befinner sig sällan här” och kriget i Ukraina. 
– Vi vill ha ett starkt svenskt försvar, både militärt och civilt. Alliansfriheten skapar de bästa förutsättningarna för internationell säkerhet och gör det möjligt att självständigt ta ställning i konflikter. Det är därför vi inte vill ha ett svenskt medlemskap i Nato. 

Vi behöver återupprätta den svenska arbetslinjen

Därefter handlade talet till största delen om vikten av arbete.
– Vi behöver återupprätta den svenska arbetslinjen. I många år nu har politikerna istället försökt avveckla den, försämra den. De har försökt importera en gammalmodig, omodern, amerikansk arbetslinje. 

Nooshi Dadgostar pratade om hur andra politiker urholkat pensionerna och sänkt sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna, att arbetslösheten är politiskt skapad. Vänsterpartiets förslag till lösning är en klimatsatsning med investeringar i vindkraft, spårväg och renoveringar som ska ge 80 000 nya jobb i privat sektor. Målet är att få ner arbetslösheten och minska utsläppen. 

Hon betonade att jobben ska vara på schyssta villkor, med bra löner och att heltidsarbete ska vara en rättighet.
– Du som bara får några timmars jobb här och där – du ska ha en trygg anställning. Du ska ha makt och kontroll över din arbetssituation. Din arbetsgivare kan inte behandla ditt liv och din tid som om det inte vore något värt.

Vänsterpartiet vill också höja pensionerna

Vänsterpartiet vill också höja pensionerna. De har redan drivit igenom en höjning av grundersättningen för de allra fattigaste men målet är att pensionerna ska höjas med i snitt 2000 kronor i månaden för alla som jobbar. 

I bostadsfrågan talade Dadgostar vikten av låga hyror, renoveringar för de boende i stället för renovräkningar och förra årets seger när förslaget om marknadshyror stoppades.
– I Sverige chockhöjer man inte hyrorna. Hyresgästerna behöver pengarna till annat. Fastighetsägarna har så att det blir över. För inte är det väl välbeställda fastighetsägare som behöver oroa sig för hur pengarna ska räcka i slutet av månaden?

Nooshi Dadgostar återkom gång på gång till arbetslinjen, men sade också att den som blir sjuk eller skadad ska få möjlighet till vård och vila genom en bra sjukförsäkring. 

Vi ställer aldrig människa mot människa

”Alla områden ska vara trygga”, sade Dadgostar. Hon pratade om de mammor som förlorat ett barn och sade att polisen måste få de resurser och det förtroende som krävs för att lösa brotten. Och att skolan behöver ha ”tillräckligt många vuxna för att fånga upp de barn som riskerar att hamna snett”.

– Vi ställer aldrig människa mot människa. Nyanlända mot svenskfödda. Förorten mot landsorten. Nej, vi håller ihop mot de som försöker splittra, diskriminera och nedvärdera. Om samhället fungerar som det ska spelar det ingen roll var i landet vi bor eller varifrån vi kommer, vi kan alla bli någon att räkna med. 

Avslutningsvis vände sig Nooshi Dadgostar till de ännu inte övertygade vänsterväljarna. Hon sade att Vänsterpartiet genom att stoppa marknadshyror, förbättra sjukförsäkringen och höja pensionerna har visat att de har kraft att åstadkomma förändring.
– Vi vänsterpartister lovar inte allt åt alla. Men vi kommer hålla det vi lovar. Vi gör som vi har sagt. Vi hedrar våra väljare. 

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email