Rinkeby
Rinkeby

I december 2023 fick Statistiska Centralbyrån (SCB) och Boverket i uppdrag att kartlägga alla orter i landet på problem. Vad som hände när undersökningen gjordes offentlig är ofrivillig satir, skriver Karl-Gustav Köhler.

Den 14 november redovisade SCB och Boverket rapporten ”Fördjupad analys om utanförskap”. Här är vad några medier satte som rubriker om rapporten:

Över 700 000 bor i i utanförskapsområdena (TT)
Kartläggning: 710 000 bor i socialt utsatt område (Sveriges radio)
Över 700 000 bor i utanförskapsområden (Svenska Dagbladet)
Ny studie: 710 000 bor i utanförskapsområden (Dagens Nyheter)

Annons:
Annons:

TT och medierna gör bort sej totalt. De antar att rapporten handlar om Polisens 59 ”särskilt utsatta områden”. Inte heller nya integrationsministern Mats Persson (L) verkar ha läst den eller visar sig fullständigt fixerad vid Orten. Medierna och ministern missar helt enkelt att det SCB kallar ”utanförskapsområden” är något annat än Polisens lista över utsatta områden.

SCB delar in Sverige i 3363 statistiska områden, både i småorter och i större städer. I en liten kommun finns få områden, i Stockholm 147 områden, av vilka 32 ligger på Järva. Rapportens slutsats är att 568 områden har något problem som rör de vanliga – alltså arbete, skola, brott, bidrag. 180 områden av dessa har minst tre av problemen och där bor 710 000 människor.

Är det inte att Lessebo och Krylbo dyker upp i kartläggningen som är den stora nyheten?

Visst finns delar i Husby, Rinkeby och Tensta på listan med de största ”utmaningarna”, SCB:s ord för problem. Men bland de 180 områdena – de som medierna och ministern trodde enbart var Orten – figurerar också områden i Alvesta, Bollnäs, Gislaved, Hällefors, Kramfors, Krylbo, Lessebo, Ludvika, Säffle, Vetlanda, Vingåker, Älmhult, Lysekil och Motala.

Hur kommer det sig att medierna gav en siffra i rubrikerna? Enkel förklaring, ifall det står socialt utsatt område eller utanförskapsområde i en rubrik fantiserar många med skräck om Orten. Märk att inte i någon av ovan citerade medier nämns som exempel några orter, små eller stora. Ministern är smålänning och massor med områden i Småland figurerar bland de 180 områdena. Är det inte just att alla dessa småorter, som Lessebo och Krylbo, dyker upp i kartläggningen som är den stora nyheten?

När polisen tycker ett område är utsatt, så är det utsatt

Låt oss jämföra Polisens och SCBs modeller:

Polisens statistiker gräver fram vidkommande och ovidkommande material, och tuggar ner allt till en massa ”samband”. Enkätsvar, hårddata, enbart uppskattningar, plus polisers eget tyckande blandas i en enda soppa, vilket ger ett cirkelresonemang. När polisen tycker ett område är utsatt, så är det utsatt. Se kritiken mot polisens lista här.

SCB och Boverket hanterar verkliga data för varje ort i Sverige. Problemen i de 180 områdena visas i sex skalor i de vanliga kategorierna. Varje problem på orten ställs mot de övriga kategorierna. På det sättet kan man se att trångboddhet spelar mindre roll än skola i relation till hög kriminalitet. Utan falska samband kan problemen utläsas vid sidan av varandra. För kategorierna integration och trygghet finns förstås inga mätbara uppgifter och SCB redovisar dem separat. Kriminalitet redovisas efter anmälda väl definierade brott. De skiftar naturligtvis i karaktär från ort till ort och kan inte buntas ihop hur som helst.

Ministern lovar att Orten inte ska rivas

SCBs modell är statistik i den högre skolan. Krävande att följa, men givande för politikerna i dessa 66 kommuner som här får tips om vad som akut måste fixas. Mest rör det skola och arbete i både små och stora kommuner.

TT-journalisten Maria Stensson intervjuar ministern Mats Persson (L). Ingen verkar ha läst rapporten på djupet, alternativt båda är helt fixerade vid Orten. Ministern ser ”en ängslighet att ta i de här problemen och en tendens att sopa det under mattan, men nu är det slut med det” och signalerar ”en kravbaserad integrationspolitik”. Hans politik stigmatiserar inte Orten, hävdar han, den ”lyfter människorna” där. Minsann! Ministern lovar på en fråga att Orten inte ska rivas, vilket sker i Danmark och Timbro önskar även här. Vi på Järva får vara glada för det lilla.

Karl-Gustav Köhler