Läslandets verksamhet på Blå huset i Tensta har varit en samlingsplats för många ungdomar i ett år. På sista mötet för terminen fick ungdomarna träffa Melody Farshin, författaren till boken Mizeria, som ungdomarna läst under en längre tid.
– Det är inte som en vanlig fritidsgård, här lär vi oss samtidigt som vi gör roliga saker, säger Mustafa Kadi, en av dem som läst boken.

 En grupp ungdomar från Hjulsta och Tensta har samlats varje tisdag på Blå huset för att läsa, varvat med lekar och aktiviteter. Läsfrämjarinstitutet drog igång ett pilotprojekt, Läslandet, för att öka läsandet bland unga.

– I början när vi satt och planerade projektet hoppades vi att vi skulle få hit åtta ungdomar, som bäst. Men nu varje gång jag kommer hit sitter det alltid 15–16 ungdomar och läser högt för varandra och är helt lyriska, säger Sherrie Rahimi, som jobbar som Kultur- och fritidschef på Spånga Tenstas stadsförvaltning. 

Annons:

Mizeria skriven av Melody Farshin blev snabbt en succé

 Nurbo Bozan, som varit en av ledarna för Läslandet, menar att tryggheten i gruppen har varit otroligt viktigt för hur man lyckats locka dit så många ungdomar. Före alla möten gick ledarna igenom tydligt att alla måste visa respekt mot varandra, men också anledningarna till att man läser böcker. Gruppen har inte läst i långa stycken, utan läsandet varvas med improvisationsteater. Ungdomarna fick själva bestämma vilket tema på bok de skulle läsa och ville då läsa om orten. Då tog ledarna fram Mizeria skriven av Melody Farshin som snabbt blev en succé.

– Det har kommit fram så många otroliga diskussioner i gruppen. Barnen har helt olika bakgrund, olika religion och kultur. Detta har gjort det otroligt intressant när vi diskuterat ämnen som hedersrelaterade frågor, kill- och tjejfrågor, men även olika sexuella läggningar, säger Nurbo Bozan.

Läslandet har gjort att jag har börjat gilla att läsa

 Nurbo Bozan menar att flera ungdomar redan börjat planera vilka böcker gruppen ska läsa i framtiden. En av dem som varit en del av gruppen heter Sara Al-Tabatabaee.
– Jag hatade att läsa innan, men Läslandet har gjort att jag har börjat gilla att läsa, säger hon.

Mustafa Kadi har redan sagt åt biblioteket att de måste beställa in Mizeria och alla de andra böckerna av Melody Farshin. 
 – Ni måste vara kvar här, vi vill lära oss att läsa bättre. Man ser en framtid, samtidigt som man lär sig mycket, säger han.

Varför Mizeria blivit så uppskattad av ungdomarna tror verksamhetschef för Läsfrämjarinstitutet Marlen Eskander har att göra med hur boken handlar om deras liv och vardag. Det vilket visar för ungdomarna att deras liv också får speglas i litteraturen i Sverige.

Vi brukar säga att alla barn är läsande barn

– Vi brukar säga att alla barn är läsande barn, så länge det finns litteratur som tilltalar en och även personal som möjliggör detta. Ledarna för Läslandet Nurbo, Angela och Ramona har verkligen skapat magi här vid Blå huset.

Författaren själv, Melody Farshin, närvarade på Läslandets sista möte för terminen. Hon blev taggad i ett inlägg på Instagram där hon fick se hur gruppen gestaltade några av sidor av hennes bok.

– Det var ett moment som gjorde mig jätteglad att man kan hitta varandra. Det var kul att de gjorde sin grej. Det är så många av våra ungdomar i ytterstaden som tänker att litteratur och teater inte är för oss, eftersom vi inte är representerade där. Att Läslandet lyckas med det är jättestort och glädjande, samtidigt som det visar att allt jag svettats för har nått ut. 

William Karlsson

 

Print Friendly, PDF & Email