Husby ungdomsgård utifrån

I Stockholmsenkäten, som vartannat år undersöker levnadsvanorna hos stadens ungdomar, finns vissa områden där Järvas unga sticker ut. Alkoholkonsumtion är ett sådant exempel. Det är betydligt färre ungdomar i stadsdelen som dricker alkohol än i andra delar av staden.

Bara 13 procent av killarna och 8 procent av tjejerna i klass 9 säger att de någon gång har känt sig berusade. Att jämföra med 26 procent av killarna och 38 procent av tjejerna för hela Stockholm i genomsnitt. Det är även färre ungdomar i Järva som svarat att de använder narkotika, plankar i kollektivtrafiken och snattar.

Fritidsgårdarna är viktiga i Järva. 33 procent av pojkarna i årskurs 9 uppger att de ofta eller ibland brukar vara på fritidsgården eller motsvarande träffpunkt. Det är mer än i någon annan stadsdel och motsvarande siffra för hela staden är 20 procent.

Annons:

Bland tjejerna i Järva är det 12 procent av niorna som svarat att de brukar vara på fritidsgården, samma siffra som stadsgenomsnittet. Men även gymnasieeleverna från Järva besöker fritidsgårdar oftare än unga i andra delar av staden, och det gäller både killar och tjejer. 24 respektive 18 procent jämfört med 13 och 9 procent för hela staden.

Järva sticker ut genom flest andel tjejer som är nöjda med sitt utseende

På frågorna om psykisk hälsa och välbefinnande märks liksom tidigare år en stor skillnad i mående mellan flickorna och pojkarna. Det är genomgående för hela staden att tjejerna mår betydligt sämre, även om årets siffror är något bättre än tidigare undersökningar.

Järva sticker ut på ett positivt sätt genom flest andel tjejer som svarat att de är nöjda med sitt utseende. 60 procent av flickorna i nian och 61 procent av de som går gymnasiets andra år trivs med hur de ser ut.

När Stockholmsenkäten presenterades tidigare i höst talade politikerna om ett trendbrott i psykisk ohälsa, men staden satsar likväl 25 miljoner extra på elevhälsan för att förbättra det psykiska måendet hos eleverna. Även ungdomar med NPF-diagnoser ska få ökat stöd

Anna Nygård

Fakta:
Stockholmsenkäten vänder sig till ungdomar i årskurs nio och år två på gymnasiet som får svara på frågor om droger och spel om pengar, kriminalitet och utsatthet för brott, psykisk hälsa samt skola, fritid och föräldrar.